The Sound of Music (film)

Moje pjesme, moji snovi
Režija Robert Wise
Producent Robert Wise
Uloge Julie Andrews
Christopher Plummer
Richard Haydn
Peggy Wood
Anna Lee
Portia Nelson
Ben Wright
Eleanor Parker
Charmian Carr
Muzika Richard Rodgers
(muzika/stihovi)
Oscar Hammerstein II
(stihovi)
Irwin Kostal (partitura)
Fotografija Ted D. McCord
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
2. mart 1965 (1965-03-02) (SAD)
29. mart 1965 (1965-03-29) (UK)
trajanje = 174 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 8.2 miliona $[1]

Moje pjesme, moji snovi (engl. The Sound of Music) američki je mjuzikl iz 1965. koji je režirao Robert Wise. Film se temelji na istinitoj priči o Mariji von Trapp i grupi koja je u Americi djelovala pod nazivom Trapp Family Singers.

Film je zaradio 158.7 miliona dolara u američkim kinima (1.14 milijarde prilagođeno po inflaciji[2]) te je tako postao najkomercijalniji film 1960-ih.

RadnjaUredi

"Zlatne" tridesete godine 20. stoljeća u Austriji bliže se kraju. Rane Prvog svjetskog rata tek su zaliječene, a nad zemlju se već nadvila prijetnja njemačke okupacije. Međutim, porodicu imućnog umirovljenog oficira nekadašnje carske mornarice, kapetana Von Trappa (C. Plummer), muče drugi problemi. Nakon prerane smrti supruge bivši profesionalni vojnik pokušava svoje sedmero djece u dobi od 4 do 16 godina podići na neprimjeren način - uvođenjem vojne discipline. Jasno da je mala "postrojba" lukavija i od svog "vrhovnog zapovjednika" i od njegovih namjesnika, guvernanti koje "padaju" jedna za drugom, sve dok se jednog dana u toj nezahvalnoj ulozi ne pojavi lijepa Maria (J. Andrews), novakinja obližnjeg samostana, koja svojom životnom radošću prijeti strogim pravilima reda, pa je poglavarica (P. Wood) rado šalje u "čistilište" Von Trappovih. Njen je boravak u porodici trebao biti privremen, jer bi očevim vjenčanjem s ispraznom, ali vanjštinom blistavom baronicom Else (E. Parker) djeca uskoro trebala dobiti novu "majku". No, Marijina predivna i nesebična priroda ne ostavlja u dvorcu nikoga ravnodušnim i priča se okreće u neplaniranom smjeru. Nacisti se strogo pridržavaju planova i Austrija postaje njemačka pokrajina. Von Trapp, kao častan vojnik i domoljub, ne može prihvatiti takvo nešto...

NagradeUredi

Film je doživio izuzetno dobre reakcije kritike i publike. Dobitnik je 5 Oscara, uključujući i onog za najbolji film i režiju, 2 Zlatna globusa, uključujući onaj za najbolji film (komedija/mjuzikl). Sve zajedno 5 Oscara, još 10 nagrada i 9 nominacija.

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi