My Big Fat Greek Wedding

(Preusmjereno sa stranice Moja velika mrsna pravoslavna svadba)

My Big Fat Greek Wedding (sh. Moje veliko debelo grčko venčanje, u Srbiji prikazan pod naslovom Moja velika mrsna pravoslavna svadba, u Hrvatskoj pod naslovom Moje veliko grčko vjenčanje) je kanadsko-američka filmska komedija snimljena 2002. godine u režiji Džoela Zvika. Temelji se na pozorišnoj monodrami koju je napisala i izvodila Nija Vardalos, kanadska komičarka grčkog porekla, velikim delom inspirisana sopstvenim iskustvima prilikom sklapanja braka sa ne-grčkim glumcem Ajanom Gomezom. U projektu, koji je producirala Rita Vilson, je učestvovao veliki broj holivudskih glumaca koji su, kao i Vilson i Vardalos, grčkog porekla. Iako je imao nizak budžet, doživeo je iznenađujući komercijalni uspeh. Sledeće godine je na osnovu filma snimljena TV-serija My Big Fat Greek Life, ali ona nije imala uspeha.

My Big Fat Greek Wedding
kino-poster
RežijaJoel Zwick
ProducentGary Goetzman
Tom Hanks
Rita Wilson
ScenarioNia Vardalos
UlogeNia Vardalos
John Corbett
Lainie Kazan
Michael Constantine
MuzikaAlexander Janko
Chris Wilson
FotografijaJeffrey Jur
MontažaMia Goldman
StudioPlaytone
HBO Films
Gold Circle Films
MPH Entertainment
DistribucijaIFC Films
Datum(i) premijere
19. 4. 2002 (2002-04-19) (SAD)
Trajanje95 min.
Zemlja Kanada
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet5,000.000 $
Bruto prihod368,744.044 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
My Big Fat Greek Life (TV serija, 2003)

Radnja uredi

Mlada Grkinja Fotula „Tula“ Portokalos, ćerka vlasnika grčkog restorana Zorba, zaljubljuje se u mladića koji nije Grk, već "White Anglo-Saxon Protestant". Ona živi u prilično zatvorenoj porodici, koja se druži samo sa ostalim Grcima emigrantima. Upornošću je naterala oca da joj dozvoli da studira, ali su mnogo veći problemi nastali kada je porodicu upoznala sa svojim mladićem. Tula je u procepu između tradicije i porodičnog nasleđa s jedne strane i ljubavi prema mladiću s druge.

Produkcija uredi

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „My Life in Ruins”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-10. Pristupljeno 2015-10-01.  Echo Bridge Entertainment. Retrieved on May 12, 2008

Spoljašnje veze uredi