Moj put u Ameriku

Moj put u Ameriku je knjiga poznatog dalmatinskog slikara, kipara i pisca Joke Kneževića, u kojoj je on opisao svoj put i boravak u Americi (Kanada, SAD), od kolovoza 1969. do kolovoza 1970. Tu je opsežnu putopisno-dnevničku prozu na 300 stranica izdao Čakavski sabor u Splitu, 1979. godine.

Moj put u Ameriku
Autor(i)Joko Knežević
Dizajn koricaJoko Knežević
DržavaJugoslavija
Jezikhrvatskosrpski
Žanr(ovi)putopis, dnevnik
IzdavačČakavski sabor, Split
Datum izdanja(1979)
Stranica300
ISBNnema

Knežević se u Ameriku otputio sa suprugom Mladenkom kako bi od prodaje svojih slika namakao sredstva za izgradnju obiteljske kuće-galerije u Brguji nedaleko Omiša. Tada je autor imao 62. godine. U Ameriku je putovao brodom „Split“ dužine 145 metara. Plovidba na ruti RijekaTrstMessina - GibraltarBilbaoMontreal, trajala je od 7. do 26. kolovoza 1969.

U svojim lapidarnim bilješkama primarno dnevničkoga karaktera Knežević opisuje događaje tijekom putovanja i boravka u Americi u kojoj je boravio u Montrealu, Torontu, Clevelendu, New Yorku, Pittsburghu u kojem je u crkvi sv. Nikole obnovio zidne slike Maksimilijana Vanke.

U New Yorku je posjetio The Metropolitan Museum of Art (u kojem ga se osobito dojmio RembrandtovAristotel pred poprsjem Homerovim“), kao i The Frick Collection i MoMA.

Tijekom puta i boravka u Americi, mnogo je slikao te je priredio nekoliko formalnih i neformalnih izložbi svojih radova.

Premda „Moj put u Ameriku“ donosi pregršt crtica, anegdota i zanimljivih podataka, ipak to opsežno djelo - u kojem zapravo ima malo esejističkih promišljanja o likovnosti i o filozofiji života - općenito ne dosiže literarne kvalitete kakve je Knežević ostvario u svojim Malim razgovorima (1964.) i Mojim sjećanjima (1996.).

Izvori uredi

  • Joko Knežević: Moj put u Ameriku, Split, 1979.
  • Joko Knežević: Moja sjećanja, Zagreb, 1996.