Modesty Blaise (film)

(Preusmjereno sa stranice Modesty Blaise (1966 film))

Modesty Blaise je britanska igrani film snimljen 1966. godine u režiji Josepha Loseya. Po žanru je mješavina špijunskog i pustolovnog filma sa komedijom, a predstavlja adaptaciju istoimenog stripa Petera O'Donnella. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Monica Vitti, je špijunka Modesty Blaise koju britanska tajna služba angažira da zaštiti pošiljku dijamanata za bliskoistočnog vladara. Radnja prikazuje kako joj u misiji pomaže bivši partner Willie Garvin (koga glumi Terence Stamp), ali i kako postaje meta okrutnog kriminalca Gabriela (čiji lik tumači Dirk Bogarde).

Modesty Blaise
originalni filmski poster; autor: Bob Peak
RežijaJoseph Losey
ProducentJoseph Janni
ScenarioEvan Jones
sinopsis: Peter O'Donnell
Stanley Dubens
PredložakModesty Blaise; autor:
Peter O'Donnell
UlogeMonica Vitti
Terence Stamp
Dirk Bogarde
Harry Andrews
Michael Craig
Clive Revill
MuzikaJohnny Dankworth
FotografijaJack Hildyard
MontažaReginald Beck
StudioModesty Blaise Ltd.
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
5. 1966 (1966-05)
Trajanje119 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet1 mil. £[1]
Bruto prihod2,2 million $ (SAD i Kanada)[2]

Modesty Blaise je snimljen u vrijeme kada su špijunski filmovi, nalik na seriju o Jamesu Bondu, uživali izuzetnu popularnost, ali i kada su se također često parodirali. Losey se odlučio za parodijski pristup, te je film začinio "apsurdnim" humorom i nadrealističkim detaljima, poput muzičkih brojeva usred "normalnih" dramsk. O'Donnell se kasnije često žalio da scenario nema gotovo nikakve veze sa njegovom originalnom kreacijom; u filmu se Modesty Blaise pojavljuje kao plavuša, za razliku od filma gdje se bila pojavljivala kao crnka, a također ulazi u ljubavnu vezu sa Garvinom. Iako je postigao određen komercijalni uspjeh, Modesty Blaise je postao omražen među poklonicima originalnog stripa, a današnjim kritičarima je zanimljiv prije svega kao primjer camp estetike karakteristične za popularnu kulturu druge polovice 1960-ih.

Nakon Loseyevog filma je bilo pokušaja da se strip ponovno ekranizira. Godine 1982. je snimljen neuspjeli pilot TV-serije sa Ann Turkel u glavnoj ulozi, a 2003. godine je u produkciji Quentina Tarantina snimljen direct-to-DVD film My Name Is Modesty.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Alexander Walker, Hollywood, England, Stein and Day, 1974 p302
  2. "Big Rental Pictures of 1966", Variety, 4 January 1967 p 8

Vanjske veze uredi