Modern Family

Modern Family
Format pseudo-dokumentarni sitkom
Nastupaju Ed O'Neill
Sofía Vergara
Julie Bowen
Ty Burrell
Jesse Tyler Ferguson
Eric Stonestreet
Nolan Gould
Sarah Hyland
Rico Rodriguez II
Ariel Winter
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ci Engleski jezik
Broj serijala 11
Broj epizoda 250
Produkcija
Postavke kamere Single camera
Trajanje 22 min.
Emitiranje
Originalni kanal ABC
Originalno prikazivanje 23. septembar, 2009.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Modern Family je američki sitkom snimljen jednom kamerom u maniru pseudo-dokumentarca. Kreatori serije su Christopher Lloyd i Steven Levitan u produkciji Fox Television Studios. Serija prati živote porodica Jaya Pritchetta (Ed O'Neill), njegove kćerke Claire Dunphy (Julie Bowen) i njegovog sina, Mitchella Pritchetta (Jesse Tyler Ferguson). Dok je Claire domaćica u tradicionalnoj porodici, Jay je oženjen znatno mlađom Latinom i živi zajedno sa njenim dvanaestogodišnjim sinom, a Mitchell i njegov partner odgajaju svoju bebu koju su usvojili iz Vijetnama. Serija se premijerno prikazuje na ABC-u u SAD od septembra 2009. i do sada nije prikazivana na srpsko-hrvatskom govornom području. Seriju od početka prate veoma pozitivne kritike[1]. Januara 2010. je najavljeno da će se snimati druga sezona[2].

LikoviUredi

Glavni članak: Likovi u Modern Family

Radnja serije prati tri međusobno povezane porodice: porodicu Jaya Pritchetta, njegovog gej sina Mitchella Pritchetta i kćerke Claire Dunphy.

RadnjaUredi

Neke epizode počinju scenom u kojoj neki od članova praćenih porodica odgovaraju na postavljeno pitanje. Ovo daje uvod u celu epizodu koja onda prati događaje kroz koje sve tri porodice prolaze tog dana. Epizode se, recimo, fokusiraju na pitanje uloge oca, na odnos dece i roditelja i sl. Epizode se obično završavaju nad-snimljenim glasom jednog od likova, koji daje svoje mišljenje kao ponuđeni odgovor.

Neke epizode ne prate ovu formu, već prate događaj u kome učestvuju svi članovi ove tri porodice, kao što je praćenje utakmice u epizodi Coal Digger ili proslava rođendana u Fizbo.

KritikeUredi

Prva sezona je dobila veoma pozitivne kritike. Na Metacritic-u ima skor 86 od 100[3]. Entertainment Weekly je dao A-, ocenivši da je "odmah prepoznatljivo da se radi o najboljoj seriji ove jeseni…"[4] Time ju je ovenio kao "najsmešniju novu porodičnu komediju godine"[5]. Serija je upoređivana sa serijom Soap iz 1970-ih, kao i sa Arrested Development. Zbog pseudodokumentarnog stila upoređivana je i sa The Office i Parks and Recreation[6].

Nominacije i nagradeUredi

Serija je nominovana za više nagrada, između ostalih za: Zlatni globus, Sreen Actors Guild Award, Writers Guild of America Award, Emmy Awards.

ReferenceUredi

  1. From Metacritic
  2. "Modern Family", "Cougar Town", "The Middle" Picked Up, Zap2It.com, January 12, 2010
  3. Modern Family metacritic.com
  4. TV Review - Modern Family (2009) Entertainment Weekly
  5. Yes, We Kin Time Magazine, 28 September 2009
  6. Fall TV Preview 2009: Modern Family E! Online

Vanjske vezeUredi