Mobon od Goguryeoa

Kralj Mobon od Goguryeoa (? - 53, vl. 48 - 53) bio je peti po redu vladar Goguryeoa, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje. Prema Samguk Sagiju Mobon je bio najstariji sin kralja Damusina i krunski princ, ali je zbog mladosti nakon Daemusinove smrti 44. vlast preuzeo Daemusinov mlađi brat Minjung. Samguk Yusa, pak, navodi da je Minjung, zapravo bio Mobonov stariji brat.

Mobon od Goguryeoa
Hangul모본왕
Hanja慕本王
Revidirana romanizacijaMobon-wang
McCune–ReischauerMobon-wang
Ime po rođenju
Hangul해우 or 애루 or 막래
Hanja解憂 or 愛婁 or 莫來
Revidirana romanizacijaHae U or Aeru or Mangnae
McCune–ReischauerHae U or Aeru

Mobon je u svakom slučaju preuzeo vlast nakon Minjungove smrti godine 48. Njegova vladavina je bila kratka i u njoj je pokazao tiransku narav. Godine 49. je vodio neuspješni rat protiv Kineza. Godine 53. ga je ubio Duro, dvorjanin rodom iz Mobon-wona. U toj oblasti je i pokopan, zbog čega je dobio posthumno ime. S njim je izumrla tzv. Legendarna ili glavna loza vladarske dinastije Goguryeoa.

Naslijedio ga je Taejo, s kojim počinje loza Gungnae, a koji će postati poznat kao drugi nadugovječniji monarh u historiji svijeta.

Dio korejskih historičara smatra kako je Mobon neopravdano ocrnjen, odnosno kako je njegova tiranska reputacija posljedica Taejove propagande.

V. također uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Minjung
Kralj Goguryeoa
48 – 53
Slijedi:
Taejo