Mlada Italija (ital. La Giovine Italia) je bio politički pokret koju je Giuseppe Mazzini osnovao 1831. godine. Cilj pokreta je bilo stvaranje ujedinjenje Italije kroz promovisanje opšte pobune u italijanskim reakcionarnim državama i u zemljama okupiranim od strane Austrijskog carstva. Mazzinijevo verovanje je bilo da podizanje sveopšteg ustanka kreira ujedinjenu Italiju.[1]

Mlada Italija

Mlada Italija je osnovana u Marseju u julu 1831. U 1833. godini više članova koji su planirali ustanak u Savoji i Pijemontu su uhapšeni i pogubljeni od strane sardinijske policije. Još jedan neuspeh u ovim pokrajnama je bio u februaru 1834. godine, nakon čega je pokret prestao da postoji neko vreme do 1838. u Engleskoj. Dalje pobune na Siciliji, Abruzu, Toskani, Lombardiji-Veneciji, Romagni (1841 i 1845), Bologni (1843) nisu uspele. Takođe, kratkotrajna je bilo Rimska republika od 1848-1849, koje je slomila francuska vojska koju je pozvao pomoć papa Pio IX.

U međuvremenu Mlada Italija je postala deo pokreta Mlada Evropa (kreirana 1835), koja je bila više internacionalno orijentisana, zajedno sa sličnim pokretima kao što su Mlada Nemačka, Mlada Poljska i Mlada Švajcarska.

Macinijev pokret je u osnovi prestao nakon poslednjeg revolta protiv Austrije u Milanu u 1853, uništavajući nadu demokratske Italije u korist Pijemontske monarhije, koja je i postigla nacionalno ujedinjenje nekoliko godina kasnije.

Reference uredi

  1. Hunt, Lynn, Thomas R. Martin, and Barbara H. Rosenwein. The Making of the West, Volume C Since 1740 : Peoples and Cultures. Boston: Bedford/Saint Martin's, 2008.