The Moon Is Blue

(Preusmjereno sa stranice Mjesec je plav)

The Moon Is Blue (sh. Mjesec je plav) je američka crno-bijela filmska komedija snimljena 1953. godine u režiji Otta Premingera. Predstavlja adaptaciju istoimenog komada F. Hugha Herberta, čiju je premijeru na Broadwayu također bio režirao Preminger. Protagonistica, čiji lik tumači Maggie McNamara je glumica koja postane predmetom zanimanja dvojice plejboja - mladog inženjera (čiji lik tumači William Holden) i starog oca inženjerove bivše zaručnica (čiji lik tumači David Niven). Radnja prikazuje kako je oba muškarca pokušavaju odvesti u krevet, ali kako ona uporno inzistira na tome da nastoji ostati djevica do braka.

The Moon Is Blue
kino-poster
RežijaOtto Preminger
ProducentOtto Preminger
ScenarioF. Hugh Herbert
PredložakThe Moon Is Blue; autor:
F. Hugh Herbert
Uloge
MuzikaHerschel Burke Gilbert
FotografijaErnest Laszlo
MontažaOtto Ludwig
StudioOtto Preminger Films (van špice
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
8. 7. 1953 (1953-07-08)
Trajanje99 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet400.000 $[1]
Bruto prihod3.5 mil. $ (SAD)[2]

Preminger je film snimio istovremeno sa verzijom na njemačkom pod naslovom Die Jungfrau auf dem Dach. Tokom produkcije je scenario, zbog nekoliko rečenica i scena koje su navodno sugerirale "razvrat i nemoral", bio odbijen od Breenovog hollywoodskog cenzorskog ureda kao protivan tadašnjem strogom cenzorskom Kodeksu. Preminger je time bio toliko razbješnjen da je odlučio film snimiti bez zatraženih izmjena, a zbog čega na kraju film nije dobio službeni cenzorski certifikat. Uspkos toga, na Premingerovu stranu su stali producenti, a na kraju i studio United Artists, koji je zaključio da se The Moon Is Blue može prikazivati bez certifikata u nazavisnim kino-dvoranama, odnosno da bi se i uz prikazivanje u na ograničenom tržištu velikih gradova mogao ostvariti profit. Za takvu se računicu na kraju ispostavilo da je ispravna, a kontroverze su samo donijele dodatni publicitet. The Moon Is Blue je predstavljao prvi slučaj da je hollywoodski sineast uspješno prkosio Kodeksu, a što je tokom sljedećih godina dovelo do ublažavanja njegovih odredbi.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 65
  2. 'The Top Box Office Hits of 1953', Variety, January 13, 1954

Literatura uredi

  • Lev, Peter, The Fifties: Transforming the Screen, 1950–1959. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24966-6. pp. 89–90.

Vanjske veze uredi