Mjesec LGBT historije

Mjesec LGBT historije (engl. LGBT History Month) godišnje je obilježavanje lezbijske, gejske, biseksualne i transrodne historije i historije prava i srodnih pokreta za ljudska prava koje traje mjesec dana. U Sjedinjenim Američkim Državama se održava tijekom listopada da bi uključio Nacionalni dan izlaska 11. listopada.[1] U Ujedinjenom Kraljevstvu se održava tijekom veljače da bi koincidirao s velikom proslavom abolicije članka 28. iz 2005.

Mjesec LGBT historije
održavatelji Australija (od 2016)
Finska (od 2018)
Italija (od 2022)
Kanada (od 2018)
Kuba (od 2022)
Mađarska (od 2013)
Njemačka (od 2014)
Sjeverna Irska (od 2016)
Škotska (od 2007)
Ujedinjeno Kraljevstvo (od 2005)
Sjedinjene Američke Države (od 1994)
Wales (od 2012)
vrsta nacionalni, ljudskopravni, kulturni, etnički, spolnoorijentacijski, HRC-ovski, homoseksualni, lezbijski, transrodni
značaj proslava povijesti LGBT-a
početak veljača (UK, Škotska, Wales, Sj. Irska, Mađarska)
travanj (Italija)
svibanj (Kuba, Njemačka)
listopad (Australija, Kanada, SAD)
studeni (Finska)
datum 1994.
trajanje mjesec dana
učestalost godišnja

Po državama uredi

Sjedinjene Američke Države uredi

Mjesec LGBT historije potječe iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je prvi put bio proslavljen 1994. godine. Utemeljio ga je mizurijski srednjoškolski profesor historije Rodney Wilson.[1] Među ranim pobornicima i članovima prvog koordinacijskog odbora bili su Kevin Jennings iz Gejske, lezbijske i heteroseksualne edukacijske mreže (engl. Gay, Lesbian and Straight Education Network, akr. GLSEN), Kevin Boyer iz Gerber-Hartovih gejskih i lezbijskih knjižnice i arhiva u Chicagu (engl. Gerber/Hart Gay and Lesbian Library and Archives in Chicago), Paul Varnell, pisac za Windy City Times, Torey Wilson, čikaški područni učitelj, Johnda Boyce, pročelnica ženskih studija na Državnom sveučilištu u Columbusu i Jessea Greenman s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju. Mnoge su gejske i lezbijske organizacije otpočetka poduprle ovaj koncept. Nacionalno edukacijsko udruženje naznačilo je 1995. godine svoju podršku mjesecu povijesti LGBT-a kao i ostalim povijesnim mjesecima u rezoluciji koju je prihvatila njegova glavna skupština.

Wilson je za mjesec proslave odabrao listopad jer je Nacionalni dan izlaska, koji se održavao 11. listopada, dotad već bio široko prihvaćen, a u listopadu se komemorirao i prvi marš na Washington za lezbijsku, gejsku i biseksualnu ravnopravnost i oslobođenje koji su LGBT-ovci izvršili 1979. godine. Namjera je Mjeseca LGBT historije potaknuti iskrenost i otvorenost o tome da se bude LGBT-ovcem.

Iako je isprva bio poznat kao mjesec lezbijske i gejske historije, koordinacijski odbor ubrzo je pridodao nazivu i pridjev "biseksualni". Naknadno je postao poznat kao mjesec historije LGBT-a. O događaju su se kritički izjasnile npr. Zabrinute žene za Ameriku (engl. Concerned Women for America) i drugi koji vjeruju da je riječ o obliku indoktrinacije.[2]

Dana 2. lipnja 2000. predsjednik Bill Clinton proglasio je lipanj 2000. godine "mjesecom gejskog i lezbijskog ponosa".[3] Predsjednik Barack Obama proglasio je 1. lipnja 2009. godine mjesec lipanj 2009. mjesecom lezbijskog, gejskog, biseksualnog i transrodnog ponosa.[4]

Forum jednakosti, nacionalna i internacionalna organizacija za LGBT-ovska ljudska prava s edukacijskim fokusom, preuzeo je odgovornost za mjesec LGBT-a 2006. godine. Svakog dana listopada jedna je ikona prikazana na videu, biografijom, bibliografijom, slikama koje se mogu preuzeti i ostalim edukativnim izvorima na www.lgbthistorymonth.com.

Forum jednakosti uveo je 2011. godine internu tražilicu za sve ikone od početka 2006. do danas. Klikom na “traži ikonu” i odabirom jedne od stotinu kategorija poput Afroamerikanci, sportaš, Kalifornija, Njemačka, HIV/AIDS, vojska, religija, transrodnost ili omladina posjetiteljima mrežnog mjesta pružit će se poveznice na sve ikone u toj kategoriji.

Godine 2012. dva su američka školska distrikta po prvi put proslavili Mjesec LGBT historije: školski distrikt okruga Browarda na Floridi potpisao je rezoluciju u rujnu radi potpore američkim LGBT-ovcima, a potom je iste godine losanđeleski školski distrikt, drugi po veličini u Americi, također dao svoj potpis.[5]

Ujedinjeno Kraljevstvo uredi

U UK-u Mjesec LGBT historije pokrenuli su Sue Sanders i Schools Out, a prvo obilježavanje zbilo se u veljači 2005. Događaj se zbio u osvit abolicije članka 28. i imao je za cilj podići osvještenost i boriti se protiv predrasuda o dotad znatno nevidljivoj manjini.

Prva proslava mjeseca 2005. godine zabilježila je organizaciju od preko 150 događaja diljem UK-a. Organizacijska mrežna stranica zabilježila je 50.000 posjeta u veljači 2005. godine. Organizacija je dobila novi logo koji je dizajnirao LGBT-ovski tipograf Tony Malone 2006., a on je također 'preoblikovao' logo za 2007. godinu. Nakon što je 2007. godine Maloneov prvi koncept postao korporacijski logo za nacionalni odbor, svaka iduća godina dobila je svoju poseban znak.

Engleska uredi

Inicijativa je primila vladinu potporu preko zamjenika Ministarstva obrazovanja i vještina te ministra ravnopravnosti Jacquija Smitha, iako su neki medijski napisi zborili protiv ove političke korektnosti i isticali da je seksualnost nekih povijesnih figura više predmet spekulacija nego činjenica. Pobornici događaja usprotivili su se tome rekavši da je važno suzbijati heteroseksističke stavove u društvu. U Ujedinjenom Kraljevstvu namjera je da mjesec LGBT historije bude godišnji događaj koji će se odvijati svake veljače da bi koincidirao s ferijskim mjesecom u školskom kalendaru.

Ministarstvo obrazovanja i vještina obećalo je financirati mjesec LGBT historije tijekom prvih dviju godina radi pomaganja njegovu razvoju. Sada je on prilično dobro prepoznat i dobiva potporu iz drugih izvora. Među redovitim pokroviteljima nalaze se Metropolitanska policijska služba, Metropolitanska policijska uprava, Amnesty International i Krunska tužiteljska služba.

Izvorni zaštitnici mjeseca bili su Cyril Nri, Sarah Weir i Ian McKellen koje su 2009. zamijenili Cyril Nri, Angela Eagle, Labi Siffre i Ian McKellen.

Godine 2004. pokrovitelj prvog događaja prije samog početka mjeseca bilo je sadarčko vijeće, a događaj se zbio u Tate Modernu, a sljedeće e godine prvi događaj prije početka mjeseca održan u Empress State Buildingu Metropolitanske policije. Sindikalni kongres ponudio je Kongresni dom 2006. godine, a 2007. godine događaj se zbio u dvorani Kraljevske palače pravde na Strandu. Tijekom godina mnogi su govornici govorili na događajima. Među njima su Ian McKellen, Stella Duffy, Allan Horsfall, Linda Bellos, Baroness Scotland i Barbara Follett.

Premijer Gordon Brown 5. svibnja 2009. godine bio je domaćin prijma u Downingovoj ulici kojim se obilježio mjesec.[6]

Škotska uredi

Godine 2005. i 2006. u Škotskoj je proslavljen mjesec LGBT historije kao događaj zajednice LGBT-a, a potpora je bila pružena projektima o povijesti zajednice LGBT-a kao što su Our Story Scotland i Remember When.

Za 2007. i 2008. godinu škotska izvršna vlast osigurala je financijsku potporu za jedno mjesto u LGBT Youth Scotlandu kojim bi se mjesec LGBT historije prezentirao u široj zajednici uključujući škole i mladenačke skupine.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 LGBT History Month Resources. Arhivirano iz originala na datum 18. lipnja 2013.. Pristupljeno 1. veljače 2014. 
  2. K.L. Billingsley (21. srpnja 1996.). „NEA drops plan for gay history month”. The Washington Times. 
  3. "Clinton Declares June 2000 Gay & Lesbian Pride Month", About.com, 2. lipnja 2000. Pristupljeno 17. lipnja 2008.
  4. "President Hails Gay Pride Month", USA Today, 2. lipnja 2009. Pristupljeno 2. lipnja 2009.
  5. http://inamerica.blogs.cnn.com/2012/10/08/two-school-districts-recognize-lgbt-month/?hpt=us_bn1
  6. "Gordon Brown hosts first LGBT reception", PinkNews, 6. ožujka 2009. Pristupljeno 16. srpnja 2009.

Vanjske veze uredi

  LGBT istorija
Antika Grčka
Pederastija (AtinaKritSpartaTeba) • Homoseksualnost u vojsciMitologijaFilozofija grčke pederastijeKalosErastEromenos
• • •
RimEgipat (Khnumhotep i Niankhkhnum)• Azija
Srednji vek VizantijaAdelfopoiesis
Novi vek RenesansaUranijska poezijaUranijski pokret
XX vek Emancipatorski pokret u Nemačkoj
(LGBT istorija u Nemačkoj)
Magnus HirschfeldNaučno-humanitarni komitetInstitut za seksualnu naukuDer Eigene
• • •
Progon LGBT osoba u nacističkoj Nemačkoj
Paragraf 175Reichszentrale zur Bekämpfung der Homosexualität und AbtreibungRužičasti trougaoCrni trougao
• • •
Homofilni pokretStounvolska revolucijaGay LiberationAIDS krizaQueer NationIstopolne zajednice i brakovi
Opšti pregled Pregled LGBT istorijeLezbejska istorijaProgon LGBT osobaAnti-gej zakoni
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi