Willard Mitt Romney (Detroit, Michigan, 12. ožujka 1947.) je američki poslovni čovjek i republikanski političar, poznat po tome što se kao kandidat svoje stranke bezuspješno suprotstavio predsjedniku Baracku Obami na izborima 2012. godine. Prije toga je od 2003. do 2007. služio kao guverner Massachusettsa.

Willard Mitt Romney
Mitt Romney

Mandat
2. siječnja 2003. – 4. siječnja 2007.
Prethodnik Jane M. Swift (izvršni)
Nasljednik Deval Patrick

Rođenje 12. ožujka 1947.
Detroit, Michigan, SAD
Politička stranka Republikanac
Supružnik Ann Romney
Vjera mormon

Odrastao je u uglednoj mormonskoj obitelji, a otac George mu je bio uspješni poslovni čovjek i popularni guverner države Michigan 1960-ih. Nakon misionarske službe u Francuskoj i studija je započeo poslovnu karijeru. Godine 1984. je osnovao te sljedećih godina vodio Bain Capital, koja se danas smatra jednom od najuspješnijih investicijskih tvrtki u SAD. Politikom se aktivno prvi put bavio 1994. kada je u Massachussetsu kao republikanski kandidat za senatora poražen od popularnog demokrata Teda Kennedyja. Nakon toga se vratio vođenju Bain Capitala, a 1999. je imenovan za predsjednika Organizacijskog odbora za Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju. Na tom se mjestu iskazao kao uspješan menadžer te mu se pripisuju zasluge za spašavanje Igara od financijskog i organizacijskog kolapsa. Dijelom zahvaljujući i tako stečenoj reputaciji je godine 2002. izabran za guvernera Massachussettsa što je predstavljalo veliki uspjeh s obzirom na tradicionalnu nesklonost te države prema kandidatima Republikanske stranke.

Romneyev guvernerski mandat, tokom koga je vodio pragmatičnu centrističku politiku i blisko surađivao sa svojim demokratskim kolegama je okončan nakon što se Romney odlučio posvetiti predsjedničkim izborima 2008.. Njegov pokušaj da izbori republikansku predsjedničku nominaciju je, međutim, brzo propao, dijelom i zbog optužbi za ideološku "fleksibilnost" od strane desnog krila vlastite stranke. Četiri godine kasnije je lansirao novu, i daleko bolje pripremljenu, kampanju u kojoj je nakon nekoliko mjeseci uspio poraziti konzervativne stranačke protivkandidate. Na općim izborima se svoju kampanju temeljio na izuzetno lošim ekonomskim pokazateljima prvog Obaminog mandata, nastojeće sebe glasačima predstaviti kao uspješnog menadžera koji je jedini u stanju "preokrenuti" negativne trendove; međutim, upravo je ta poduzetnička prošlost poslužila Obaminoj kampanji da ga predstavi kao "bezdušnog plutokrata" i elitista koji misli američku ekonomiju spašavati oduzimajući siromašnim građanima njihova socijalna prava i beneficije. Nakon izuzetno skupe i brutalne kampanje, tokom koje su obje strane potrošile preko milijardu US$, Obama je odnio uvjerljivu pobjedu.