Mitsumasa Yonai

Ovo je japansko ime; porodično ime je Yonai.


Mitsumasa Yonai (米内 光政 Yonai Mitsumasa?, 2. mart 1880 – 20. april 1948) bio je japanski admiral i političar, koji je u prvoj polovici 1940. vršio dužnost premijera.

Mitsumasa Yonai
米内 光政
26. premijer Japana
Na položaju
16. januar – 22. jul 1940
MonarhShōwa
PrethodiNobuyuki Abe
SlijediFumimaro Konoe
ministar mornarice
Na položaju
2. februar 1937 – 30. august 1938
Premijer
PrethodiOsami Nagano
SlijediYoshida Zengo
Na položaju
22. jul 1944 – 1. decembar 1945
Premijer
PrethodiNaokuni Nomura
Slijedinema (položaj ukinut)
Lični detalji
Rođenje(1880-03-02)2. 3. 1880.
Morioka, Japan
Smrt20. 4. 1948. (dob: 68)
PočivališteMorioka, Japan
Politička strankanezavisni
Alma materJapanska carska mornarička akademija
ProfesijaAdmiral
Religijašintoizam
Potpis
Vojna služba
Vjernost Japansko Carstvo
Služba/rod Carska japanska ratna mornarica
Godine službe1901–1945
ČinAdmiral

Rođen je u porodici [[samuraj]skog porijekla, a 1901. se nakon diplome na Carskoj mornaričkoj akademiji priključio Carskoj mornarici. U njoj je napredovao vršeći niz zapovjednih i upravnih dužnosti, a 1935. godine je imenovan zapovjednikom Kombinirane flote. Godine 1937. je dobio čin admirala, a potom i mjesto ministra mornarice u kabinetu premijera Senjuroa Hayashija, a koje će zadržati i kabinetima princa Konoea i [Hiranuma Kiichirō|Kiichira Hiranume]]. Kao i većina japanskih mornaričkih vođa je, za razliku od vođa kopnene vojske, smatrao kako Japan po svaku cijenu treba izbjeći sukob sa Britanijom i SAD, iako se nije protivio jaćanju mornaričkih efektiva.

Yonai je početkom 1940. imenovan za premijera uz blagoslov cara Hirohita, koji je tada podržavao pro-zapadnu politiku, odnosno neutralnost u Drugom svjetskom ratu. Yonaijevu politiku je, međutim, kompromitirao pad Francuske, koji je mnoge u Japanu uvjerio da će Sile Osovine dobiti rat, odnosno da se zapadne sile više neće moći suprotstavljati japanskoj ekspanziji. To je posebno bilo izraženo kod vojnih krugova, uključujući ministra rata Shunrokua Hate koji je javno kritizirao Yonaijevu pro-zapadnu politiku. Yonai je zbog toga prisiljen podnijeti ostavku.

Yonai se u vladu vratio u posljednjoj godini Drugog svjetskog rata kao ministar mornarice u vladi Kuniaka Koisoa. Njega je zadržao i u kabinetu Kantara Suzukija koga je u ljeto 1945. nastojao nagovoriti da prihvati Potsdamsku deklaraciju, kao i nakon kapitulacije kada je u kabinetu Kihura Shidehare nadgledao raspuštanje Carske mornarice.

Sudjelovao je na Tokijskom procesu kao svjedok, te se, kao i prvooptuženi general Hideki Tojo, trudio da sa cara Hirohita otkloni bilo kakvu odgovornost za rat i zločine.

Vanjske veze uredi