Mitrofan Voronješki

Sveti Mitrofan Voronješki (rus. Mitrofan Voronežskiй;) je ruski pravoslavni svetitelj.

Mitrofan Voronješki

Sveti Mitrofan Voronješki
Sveti Mitrofan Voronješki

Datum rođenja 1623.
Datum smrti 1703.

Rođen je 1623. godine u Vladimirskoj oblasti. Roditelji su ga vaspitali u duhu pravoslavne vere. Prvu polovinu svoga života proveo kao parohijski sveštenik u selu Sidorovskom. U njegovoj četrdesetoj godini umrla mu je supruga, nakon čega odlazi u manastir Zolotnikovski Uspenija Božje Matere, blizu grada Suzdalja, gde se zamonašio. 1666. Mitrofan je postavljen za igumana obližnjeg, Jahromskog Kozminog manastira, a 1675. godine za igumana Unženskog manastira, u oblasti Galiča. Kada je osnovana nova eparhija u Voronežu, iguman Unženski Mitrofan je izabran za njenog prvog episkopa, i rukopoložen 2. aprila 1682. godine.

Kao episkop, Mitrofan je razvio veliku evanđelsku delatnost u svojoj eparhiji. Mnogo se trudio da kod sveštenstva podigne duhovnost i pojača pastirsku revnost, a kod mirjana - da im približi život po Svetom Evanđelju. Kao starešina, sveti Mitrofan bio je vrlo pristupačan, i njegov episkopski dom bio je utočište nevoljnima i tužnima, gostoprimnica putnicima, lečilište bolesnima.

Veoma ga je poštovao i cenio car Petar Veliki, koji je često dolazio u Voronež, i uvek posećivao svetog Mitrofana.

Umro je u svojoj osamdesetoj godini, 23. novembra 1703. godine. Sahranjen je u Voronješkoj crkvi. Njegove svete mošti svečano su otkrivene 6. avgusta 1832. godine. Danas se čuvaju u Blagoveštenskoj crkvi u Voronežu.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Mitrofana 23. novembra po julijanskom kalendaru.

IzvoriUredi