The Mysterious Affair at Styles

(Preusmjereno sa stranice Misteriozna afera u Stylesu)

The Mysterious Affair at Styles (srpskohrvatski: Misteriozna afera u Stylesu) je debitantski roman britanske spisateljice Agathe Christie, premijerno objavljen 1920. godine u Sjedinjenim Državama od strane izdavača Johna Lanea, koji je 21. siječnja 1921. godine tiskao i prvo britansko izdanje romana.

The Mysterious Affair at Styles
Naslovnica prvog izdanja
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaMisteriozna afera u Stylesu
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačJohn Lane
Datum izdanjalistopad 1920.
Stranica296

U svom debitantskom romanu, Agatha Christie po prvi put predstavlja likove Herculea Poirota, ekscentričnog belgijskog detektiva s britanskom adresom, satnika Arthura Hastingsa, Poirotova prijatelja te inspektora (kasnije višeg inspektora) Jamesa Jappa. Poirot, izbjeglica iz Prvog svjetskog rata, polako se navikava na život u Engleskoj u blizini doma Emily Inglethorp, koja mu je pomogla da izbjegne iz Belgije. U Stylesu istovremeno boravi i Hastings, koji je na odmoru, a kada dolazi do ubojstva, njih dvojica zajedno rade na rješavanju slučaja. Interesantno je kako je upravo Styles mjesto radnje posljednjeg romana s Poirotom u glavnoj ulozi, Curtain, gdje ovaj umire.

Izvorni tekst romana sadrži tlocrt kuće, crtež mjesta ubojstva i nacrt fragmenta oporuke.

Sinopsis uredi

Radnja je smještena u engleskom ladanjskom dvorcu Styles tijekom Prvoga svjetskog rata, 1917. godine.

Hastings se oporavlja od ranjavanja i prihvata poziv starih prijatelja Cavendisha. Ondje susreće staroga poznanika iz belgijske policije, slavnoga detektiva Herculea Poirota, a u dvorcu se osjeća velika napetost. Emily Inglethorp preuzela je upravljanje porodičnim imetkom nakon muževe smrti, a to nimalo ne odgovara njezinim rasipnim sinovima. Ipak, uskoro će Poirot krenuti u svoju prvu istragu nakon što gđa Inglethorp umre od trovanja strihninom, a sumnja padne na njene sinove.