Miss Potter
Režija Chris Noonan
Scenario Richard Maltby, Jr.
Uloge Renée Zellweger
Ewan McGregor
Bill Paterson
Emily Watson
Fotografija Andrew Dunn
Distribucija Sjedinjene Američke Države Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Sjedinjene Američke Države The Weinstein Company
Ujedinjeno Kraljevstvo Alliance Films
Datum(i) premijere
3. decembar 2006 (2006-12-03) (UK)

Sjedinjene Američke Države 10. decembar 2006
Singapur 1. februar 2007
Trajanje 92 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Web stranica http://www.misspottermovie.co.uk/

Gospođica Potter (eng. Miss Potter) je biografski film o engleskoj spisateljici za djecu Beatrix Potter s Renee Zellweger i Ewanom McGregorom.

RadnjaUredi

Radnja govori o Beatrix Potter, engleskoj spisateljici za djecu i njenoj ljubavnoj vezi s Normanom Warnom. Beatrix je odlučila ne ulaziti u brak misleći da se nikad neće zaljubiti. To joj ne uspijeva. Zaljubljuje se u svog izdavača, Normana Warna, što se ne sviđa njenoj obitelji. On izdaje još 3 njene slikovnice. Za vrijeme njenog ljetovanja, on umire od posljedica kašlja (prava istina je da je umro od leukemije). Ona kupuje jedno imanje u Engleskoj gdje nastavlja stvarati do kraja života.

KritikeUredi

Mišljenja kritike su podjeljenja. Claudia Puig iz "USA Today" nazvala ga je dragim filmom za praznično doba koji podsjeća na San za životom J.M.Barrieja, ali bez mračnog konteksta. Kritičarka iz Empire opisala ga je kao vrlo sladak i vrlo lijep, baš za curice koje idu na kino-matineju s mamom i bakom.

NagradeUredi

S obzirom da je plasiran u neugodno vrijeme (nakon dodjele Oscara), osvojio je tek nagradu u Heartlandu, ali je bio nominiran za Zlatni globus i Saturn.

Eksterni linkoviUredi