Mirta uči statistiku

Mirta uči statistiku hrvatska je kratkometražna filmska komedija iz 1991. koju je napisao i režirao Goran Dukić. Glavne uloge tumače Nataša Dorčić, Ljubica Jović, Sven Medvešek, Boris Miholjević i Barbara Nola. Film je pobrao pohvale kritičara te ostao dovoljno zapažen da se Dukić 1993. preseli iz Zagreba u SAD, gdje je 2006. režirao svoj prvi američki film, Pizzerija Kamikaze.[1]

Mirta uči statistiku
Scena iz filma
RežijaGoran Dukić
ProducentAkademija Dramskih Umjetnosti
Hrvatska Radiotelevizija
ScenarioGoran Dukić
UlogeNataša Dorčić
Ljubica Jović
Sven Medvešek
Boris Miholjević
Barbara Nola
MuzikaAlan Bjelinski
FotografijaDarko Šuvak
MontažaMaja Vrvilo
Datum(i) premijere1991.
Trajanje20 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski
Mirta uči statistiku na Internet Movie Database

Radnja uredi

Mlada Mirta, studentica prava, živi u kući sa majkom i ocem koji je fasciniran statističkim podacima te stoga često na glas nabraja zanimljive podatke o svemu i svačemu. Mirta baci ključ u zrak i pobjegne od kuće zajedno sa svojim dečkom u autu. Dok napuštaju Zagreb, mašu ljudima i nazivaju ih pogrdnim imenima. Kada njen dečko zaustavi auto, i sam počne citirati statističke podatke o tome kako je danas mladima gotovo nemoguće naći posao, te uzme pištolj i počini samoubojstvo. Ipak, ključ tada ponovno padne u Mirtine ruke jer je sve samo bilo njeno maštanje u stilu "što bi bilo kada bi...?" Natrag doma, u vrtu je dočeka otac sa upitom: "Mirta, znaš li koliko prosječna obitelj proizvede smeća na godinu? Ne bi vjerovala, 250 tona. Kada se to pomnoži sa brojem obitelji dobije se čak 247 sa 26 nula tona smeća u svijetu.."

Nagrade uredi

Na Danima hrvatskog filma, Mirta uči statistiku osvojila je nagradu Oktavijan za najbolji kratkometražni film.

Izvori uredi

  1. Dean Šoša (12.8. 2008). „Dukićev američki uspjeh”. Nacional. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-19. Pristupljeno 2014-04-07. 

Vanjske poveznice uredi