Miroslav Sinčić

Miroslav Sinčić (Račice, Buzet, 22. veljače 1937.) je hrvatski književnik, novinar, publicist, urednik, nakladnik, prosvjetni i društveno angažirani djelatnik. Živi u Puli. Piše pjesme na čakavštini i književnom hrvatskom te prozu (putopise, kratke priče i dr.). Među najznačajnijim je predstavnicima suvremenog hrvatskog pjesništva.

Studirao je u Rijeci gdje je diplomirao na Pedagoškom fakultetu. Radio je u prosvjetnim i kulturnim ustanovama. Potom je radio u pulskom dnevniku Glasu Istre, gdje je bio novinarom, tijekom tih dvaju desetljeća je bio i urednikom i glavnim urednikom (1991.-1992.). Umirovio se 1993. godine. Nakon toga je pokrenuo privatni nakladnički projekt. Osim Glasa Istre, uređivao je časopise Istru i Istarski mozaik.

Pripada naraštaju hrvatskih pisaca s Istre koji je 1960-ih svojim stvarateljstvom skrenuo pozornost na sebe. Radi se o valu književnika koji je afirmirao hrvatsku književnu djelatnost u Istri nakon drugog svjetskog rata. Sam njegov književni rad je počeo 1954. godine. Iako tradicionalan, njegova tradicionalnost ne pripada onoj koja potiče samoizolaciju. Sinčićev rad nije oblikovao samo istarski Sjever, nego prije svega - grad (Buzet). Redovni je sudionik susreta čakavskih pjesnika Istre Verši na šterni.

Bio je članom Upravnog odbora Čakavskog sabora u sastavu iz 1969. godine. Iste godine je postao članom Društva hrvatskih književnika. Uz književnike Alda Klimana, Stjepana Vukušića, Tatjanu Arambašin, Daniela Načinovića i prvog izabranog predsjednika Borisa Biletića, bio je jedan od članova Inicijativnog odbora i organizatora Osnivačke skupštine Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, održane u Puli 2. srpnja 1990. godine.

11 godina poslije, odnosno desetljeće nakon što se ugasio tradicionalni istarski narodni kalendar Jurina i Franina, Sinčić je preuzeo stvar u svoje ruke, pa je obnovio izlaženje tog lista, kojeg danas izdaje njegova izdavačka kuća "Reprezent" s adresom u Račicama kraj Buzeta.

Djela

uredi
  • Bavul, zbirka pjesama, 2005.
  • Gradovi i obzori: putopisni zapisi suvremenih hrvatskih autora iz Istre (izabrao: Antun Milovan, sastavio: Boris Domagoj Biletić), 2006.
  • Vrisci i poljupci, zbirka pjesama, 2010.

Pjesme su mu izašle u antologiji Korablja začinjavca Zvane Črnje i Ive Mihovilovića, Hrvatsko pjesništvo Istre 19. i 20. stoljeća - Istarska pjesmarica Mirjane Strčić, antologiji čakavskog pjesništva 20. stoljeća Tusculum , prireditelja Milorada Stojevića, antologiji Borisa Biletića I ča i što i kaj: iz suvremene hrvatskoistarske lirike,

Izvor

uredi