Miroslav Ilić (Mrčajevci, 10. decembar 1950) najpoznatiji i najpopularniji je pevač srpske narodne muzike.

Miroslav Ilić
Lični podaci
Ime po rođenjuMiroslav Ilić
Datum rođenja12. 10. 1950. (1950-10-12) (dob: 73)
Mjesto rođenjaMrčajevci, SR Srbija, SFRJ,
Zanimanjepevač
Muzički rad
Period aktivnosti1965—danas
Žanrpop-folk, folk
Diskografska kućaPGP RTB

Karijera uredi

Ilić je gimnaziju završio u Čačku, a u Skoplju je studirao elektrotehniku. Svoju karijeru je započeo 1972. godine singlom sa pesmom „Voleo sam devojku iz grada“, tekstopisca Obrena Pjevovića, koju je snimio za izdavačku kuću Diskos iz Aleksandrovca. Nakon te pesme, velike uspehe je ostvario i sa pesmama „Oj, Moravo, tija reko“, „Moravsko predvečerje“, „Šumadija“, a 1979. godine je snimio prvu LP ploču Sreli smo se, bilo je to davno za Produkciju gramofonskih ploča Radio televizije Beograd.

U sledećim godinama je započeo i saradnju sa kompozitorima Draganom Aleksandrićem, Predragom Vukovićem Vukasom i tekstopiscem Radmilom Todorović Babić, što je 1983. godine dovelo do izdavanja albuma „Kad si sa mnom ne misli na vreme“, koji je prodat u preko milion primeraka, i na kojem se nalazila pesma „Pozdravi je, pozdravi“. Turneja po tadašnjoj Jugoslaviji koja je usledila je bila izuzetno uspešna: na koncertu na stadionu FK „Veleža“ pod Bijelim bregom u Mostaru, oboren je rekord od preko 35.000 posetilaca[nedostaje referenca], na rukometnom stadionu u Splitu bilo je preko 4.000 posetilaca[nedostaje referenca], sala beogradskog Doma sindikata je bila više dana rasprodata[nedostaje referenca].

Brigu oko njegove karijere preuzima menadžer Raka Đokić i nastupa na koncertima sa Lepom Brenom, kao - najtraženiji i najtiražniji estradni duet. Snimaju i mini-LP sa hit-pesmom „Jedan dan života“. Posle nekoliko godina saradnje sa Đokićem, usledili su nesporazumi. Jednoga dana, Miroslav je malo nakresan (dosta je pio kada je bio na vrhuncu slave) osetio da je prevaren od strane Đokića, ušao je u prostorije „ZAM-a“ i demolirao kancelariju, o čemu je pisala kompletna jugoslovenska štampa. Kao fer saradnik, veliki profesionalac, samo je pravio problema kada malo više popije. Potukao se sa svojim kompozitorom Vukasom u Preljini nadomak Čačka, udario je flašom u glavu menadžera Mišu Jelovca... Krajem osamdesetih godina imao je krizu u braku i malo je falilo da se razvede od svoje supruge Gordane. Tada je pesnikinja Radmila Mudrinić napisala njegovu najlepšu baladu „Tebi“, i preokrenula njegov život. Miroslav je ostavio alkohol (i danas je zakleti antialkoholičar), promenio način života i sačuvao brak sa suprugom Gordanom.

Slede veliki hitovi koji su evergrin narodne muzike: „Najlepša si kad se smeješ“, „Naljutićeš me ti“, „Bili smo drugovi“, „Tako mi nedostaješ“, „Prošlost moja“, „Selo je moje Amerika cela“, „Božanstvena ženo“, „Lidija“... Više dana puni Centar „Sava„, gde svake godine tradicionalno na svoj rođendan, održava svoje solističke koncerte. Počasni je član Sportskog društva „Crvena zvezda“, gde ide na utakmice sa svojim kumom i najboljim prijateljem Dobrivojem Topalovićem. U međuvremenu, postaje kum i sa nekada najboljim fudbalerom Evrope i sveta Hristom Stoičkovim. I danas je jedan od najpopularnijih inostranih pevača u Bugarskoj.

Prilikom NATO agresije žestoko je napao sve pevače koji su pobegli iz zemlje, a ponajviše svog bivšeg prijatelja Šabana Šaulića. Oštro u štampi kritikuje političku angažovanost Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša (sa kojim je radio albume), i govori kako su njih dvoje „upropastili moćnu disko-kuću PGP RTS“. Zbog tih kritika Zorica i Kemiš su ga tužili redovnom sudu zbog klevete u sredstvima javnog informisanja i javnih uvreda.

Miroslav Ilić nastavlja sa kontinuiranim diskografskim radom i ne posustaje na estradi. I dalje je u samom estradnom vrhu sa istim stilom i imidžom - pevača pravog narodnog melosa. Zato i dalje sa pravom nosi naziv „slavuj iz Mrčajevaca“.

Miroslav Ilić je tast potpredsednika Demokratske Stranke Dragana Šutanovca kome je kum na venčanju bio predsednik Srbije Boris Tadić. Ilić je prisustvovao predizbornoj konvenciji te stranke decembra 2006. godine. 5. decembra je u intervijuu Kuriru rekao da podržava Demokratsku Stranku. Takođe je izjavio da nikada nije bio član SPS-a, iako je svojevremeno bio kandidat te partije na parlamentarnim izborima.[nedostaje referenca]

Albumi uredi

Singl-ploče uredi