Miron (svetovno Mihailo Nikolić, Kapelna (Slavonija), 15/27. februar 1846Pakrac, 18. februar 1941) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Miron (Nikolić)
Mesto rođenja Kapelna u Slavoniji (Austrougarska)
Mesto smrti Pakrac (Kraljevina Jugoslavija)

Episkop Miron spada među episkope Srpske pravoslavne crkve sa najdužim stažom u datom zvanju (51 godina), a istovremeno je sveštenik Srpske pravoslavne crkve sa najdužim stažom na čelu jedne eparhije.

Svetovni život uredi

Episkop Miron (svetovno Mihailo Nikolić) rođen je 27. februara 1846. u selu Kapelni, u slavonskoj Podravini, od oca Pavla, sveštenika, i majke Ane. Tri razreda osnovne škole završio je u Podravskoj Slatini, a četvrti razred u Osijeku. Gimnaziju je učio u Osijeku, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, a bogosloviju u Pakracu.

Pre primanja monaškog čina bio je činovnik u konzistorijalnoj kancelariji, podbeležnik i učitelj u Daruvaru.

Monaški život uredi

Monaški čin primio je 10. oktobra 1870. u manastiru Orahovici iz ruku igumana orahovačkog Maksima. U čin đakona rukopoložen je 28. oktobra iste godine. Protođakonom je postao 1871., a prezviterom 1874. Za arhimandrita proizveden je 1878. Rukopoloženja i proizvodstva primio je iz ruku svoga prethodnika, episkopa pakračkog Nikanora (Grujića). Posle njegove smrti, 8. aprila 1887., arhimandrit Miron postao je mandatarom patrijarha Germana (Anđelića) u Pakračkoj eparhiji.

Za episkopa pakračkog izabran je 10. oktobra 1888. godine. Budući da je patrijarh German ubrzo umro, arhimandrit Miron je hirotonisan tek 1890, posle izbora novog patrijarha Georgija (Brankovića). Hirotoniju su izvršili 3. maja iste godine patrijarh Georgije i episkopi vršački Nektarije i bački Vasilijan.

Kao episkop posebnu brigu je vladika Miron posvetio sveštenstvu, zaveo je svešteničke ispovesti i bratske sabore, uveo parohijske i protoprezviterske biblioteke i osnovao fond za izdržavanje dece i siročadi sveštenstva Eparhije pakračke. U brizi za učiteljski podmladak uspeo je da 1894. osnuje Učiteljsku školu, da kupi zgradu za istu i otvori internat za siromašne učenike ove škole.

Prilikom iseljavanja Srba iz Slavonije u Ameriku episkop Miron je upozoravao sveštenstvo da čuva narod od iseljavanja i u tom smislu je pisao i poslanicu. Episkop Miron je u tri maha administrirao upražnjenom Karlovačkom mitropolijom.

Umro je 18. februara 1941. u Pakracu i sahranjen u crkvi Gavrinici.

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
Nikanor (Grujić)
episkop pakrački
18901941.
Nasljednik:
Emilijan (Marinović)
Episkop slavonski