Mirko Petrović

(Preusmjereno sa stranice Mirko Petrović (vojvoda))
Ukoliko ste tražili drugu osobu, vidite članak Mirko Petrović (razvrstavanje).

Mirko Petrović (Njeguši, 19. avgust 1820Cetinje, 20. jul 1867) je bio crnogorski vojvoda, diplomata, pjesnik, stariji brat kneza Danila, a otac kralja Nikole. Mirko Petrović se proslavio nakon pobjede nad Turcima u bici na Grahovcu 1. maja 1858. u kojom je zapovijedao crnogorskom vojskom.

Mirko Petrović
Mirko Petrović
RođenjeNjeguši, Crna Gora
Smrt20. 7. 1867. (dob: 46)
Cetinje, Crna Gora
Zanimanjevojskovođa, političar, pjesnik

Biografija uredi

Mirko Petrvić se rodio u Njegušima kraj Cetinja 19. avgusta 1820. u porodici Stanka i Krstinje Petrović Njegoš. Po ocu je unuk Stijepa Petrovića Njegoša, brata crnogorskog vladike Petra I Petrovića Njegoša. Njegov mlađi brat je bio knez Danilo Petrović Njegoš. Pored njega, Mirko je imao još jednog brata i četiri sestre. Mirko Petrović se oženio Stanom Martinović 7. novembra 1840. i u braku sa njom je dobio sina Nikolu, budućeg kneza i kralja Crne Gore, i kćerke Anastaziju i Mariju.

Za vrijeme Omer-pašinog napada na Crnu Goru, Petrović se s malom četom Crnogoraca zatvorio u Ostroški manastir i odolio turskoj nadmoći poslije višednevne opsade.

Od 1857. do svoje smrti Mirko Petrović je bio predsjednik Crnogorskog senata.

Poslije novog turskog pohoda i crnogorske pobjede u bici na Grahovcu, knjaz Danilo ga je odlikovao Grahovačkom medaljom i skupocjenom sabljom, kao i titulom velikog grahovskog vojvode.

Na unutrašnjem planu, njegov oštri režim izazvao mnoga nezadovoljstva, i znatno je doprinio ubistvu kneza Danila (1860) i odmetništvu Luke Vukalovića (1862). Poslije ubistva kneza Danila koji nije imao muškog nasljednika, crnogorski knez je postao Mirkov sin Nikola. Nikola je prvih godina upravljao je uz pomoć i saradnju svoga oca. Mirko je zbog optužbi da je umešan u ubistvo kneza Danila protjerao mitropolita crnogorsko-brdskog Nikanora Ivanovića u Rusiju.

Turska vlada je okrivljivala Mirka da je on glavni predstavnik ratničke stranke na Cetinju i da pobunjuje okolna srpska plemena u Hercegovini. Stoga je tražila 1862. godine da Petrović u miru napusti Crnu Goru, ali bezuspješno. Godine 1862. izbio je rat je sa Turskom. Rat je bio težak za Crnu Goru, ali se svršio časnim mirom. Posredovanjem velikih sila taj je zahtjev kasnije napušten.

Mirko Petrović je 1864. osnovao Založnicu crnogorsku, prvu finansijsku instituciju u Crnoj Gori.

Mirko je do svoje smrti 1867. ostao siva eminencija u Crnoj Gori. Umro je na Cetinju 20. jula 1867. od kolere.

Spoljne veze uredi

Književni rad uredi

Vojvoda Mirko bio je odličan pjevač uz gusle i opjevao je sva znamenitija djela svojih junaka u borbama s Turcima. Te su pjesme prikupljene pod imenom Junački spomenik, i objavljene 1864. na Cetinju koja slave crnogorske pobjede.

Literatura uredi