Mirijevski potok

Mirijevski potok je beogradski vodotok koji protiče, na površini ili kroz podzemni kolektor, kroz dolinu u kojoj leže naselja Mirijevo, Ćalije, Rospi Ćuprija i deo Karaburme, na istočnom kraju grada.

Po nekim mišljenjima[1], Beograd ima šest reka, Mirijevski potok je jedna od njih, a ostale su (prilično različite veličine) Sava, Dunav, Topčiderska reka (ili Topčiderka), Banjički i Rakovički potok.

Mirijevski potok se pominje u prozi Mome Dimića[2]:

"U našem detinjstvu igrali smo igru želja, inspirisani tajnom Ciganske male, a bilo nam je zabranjeno da pređemo Mirijevski potok. To je bila ta raskrsnica između poznatog i mističnog."

Tok uredi

Potok se do 2011, i produžavanja Mirijevskog bulevara pojavljivao iz tunelskog otvora iznad osnovne škole "Despot Stefan Lazarević" u Novom Mirijevu. Zatim je tekao betoniranim koritom, koje je često bilo obraslo bujnim zelenilom. U generalnom severnom pravcu, sa desne strane bi ostavljao VII gimnaziju u Mirijevu (ex OŠ Vukica Mitrović). Nakon izgradnje bulevara i sprovođenja potoka u podzemni sanduk, potok se sada pojavljuje na površini malo iznad raskrsnice bulevara i ul. Dr. Drage Ljočić. Zatim teče između ulica Mirijevski bulevar i Kornatska (kroz Ćalije i Rospi Ćupriju). Nakon što prođe ispod Višnjičke ulice, izliva se u dunavski Rukavac, odeljen od glavnog toka reke Adom Hujom. U blizini se nalazi najniža tačka užeg gradskog područja (66 metara nadmorske visine). Sa leve strane potoka se nalazi zvezdarsko brdo, koje se sa 253 mnv. smatra najvišom tačkom užeg gradskog područja, a sa desne strane su Orlovica (265 mnv., ponegde označeno i kao Orlovača) i Lešće (252 mnv.).

Osim što je prirodni vodotok, Mirijevski potok služi i kao kolektor kanalizacije, što izaziva ekološke probleme kod Ade Huje[3][4][5].

Produženje Mirijevskog bulevara uredi

Od februara do oktobra 2011 je izgrađen produžetak ulice Mirijevski bulevar, čime je spojena sa ulicom Vitezova Karađorđeve zvezde u Mirijevu. Deonica je dugačka jedan kilometer i praktično se poklapa sa koritom Mirijevskog potoka, zbog čega je on morao biti sproveden ispod kolovoza nove saobraćajnice, ali i uzvodno, pored škole "Despot Stefan". Za tu potrebu je ispod kolovoza izgrađen betonski sanduk koji će zameniti korito potoka i obezbediti nesmetani tok površinskih voda. Paralelno sa podzemnim tokom Mirijevskog potoka gradi se oko 2 kilometra vodovodne i kanalizacione mreže, a predviđene su i nove gasovodne instalacije. Izgradnja zasebnog korita Mirijevskog potoka bi trebalo da ga zaštiti od daljeg zagađenja[6].

Radovi na produžetku Mirijevskog bulevara su završeni u oktobru i saobraćaj na novoj saobraćajnici je krenuo 1. novembra 2011.

Galerija uredi

Fusnote uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-16. Pristupljeno 2009-10-16. 
  2. Serbian Cafe
  3. http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Ada-Huja-na-izdisaju.lt.html
  4. Potok zagađivač Mirijeva (Studio B)[mrtav link]
  5. „Uginuće ribe”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-01. Pristupljeno 2009-10-16. 
  6. (en) Extension of Mirijevski Boulevard, portal beobuild.rs, 21.06.2011.

Eksterni linkovi uredi