Ministarstvo financija SAD

Odjel riznice
Grb Ministarstva financija
osnovano: 2.9. 1789.
počelo s radom: 11.9. 1789.
Sekretar: Jack Lew
Zamjenik sekretara: Sarah Bloom Raskin
Rizničar Rosa Gumataotao Rios
Budžet: 11,1 milijardi US$ (2004) 368.000 zlatnih poluga
Zaposlenika: 115.897 (2004)
Adresa: 1500 Pennsylvania Avenue NW, Washington, D.C. 20220

Odjel blagajne Sjedinjenih Država (engleski United States Department of the Treasury) je odjel kabineta zadužen za blagajnu američke vlade koji po svojim ovlastima i dužnostima odgovara ministarstvu financija u drugim državama. Osnovan je federalnim zakonom godine 1789. kako bi se upravljalo vladinim prihodima. Prvi Sekretar za financije je bio Alexander Hamilton. Predsjednik George Washington je zamolio Hamiltona da preuzme tu dužnost nakon što je prethodno bio pitao Robert Morrisa. Hamilton je skoro sam potpuno razradio nacionalni financijski sistem, i nekoliko godina je bio glavna snaga Washngtonove administracije.

The U.S. Treasury building today.

Odjelom upravljaju Sekretar za financije SAD i blagajnik SAD koji prima i čuva novac u vlasništvu SAD. Odjel tiska i kuje sve novčanice i novčice u opticaju preko Biroa za graviranje i novac i Kovnicu novca SAD. Također prikuplja sve federalne poreze preko Službe unutrašnjih prihoda.

Eksterni linkovi uredi

"Enough Wise Men, The Story of Our Constitution" by Forrest McDonaldPublished by the Dominion of Canada and by Longmans Canada Limited, Toronto 1970


 p  r  u 
Ministarstva američke vlade

Bivša ministarstva: Mornarica • Poštanski uredi • Rat • Trgovina i rad • Zdravstvo, obrazovanje, i socijalna skrb