Mindanao (tag. Mindanao) je drugo najveće ostrvo Filipina, i ujedno najjužnije i najistočnije veće ostrvo ovog arhipelaga. Nalazi se između Sulu mora na zapadu, Celebeskog mora na jugu, i Filipinskog mora na istoku. Mindanao ima površinu od 95.581 km² i zajedno sa većim ostrvom Luzon čini preko 2/3 površine zemlje, gde živi preko 70% stanovništva. Na Mindanau živi 14 miliona stanovnika.

Ostrvske grupe na Filipinima
Mindanao
Podaci
Površina 104530 km²
Ribari kod Mindanaa

Glavni i najveći grad ostrva je Davao. Najviši vrh Apo je južno od Davaa, visok je 2.954 m, i ujedno je najviši vrh zemlje.

Pored glavnog ostrva nalazi se više manjih koja se smatraju zajedničkim delom arhipelaga Mindanaa. Među njima se ističu: arhipelag Sulu, Kamigin i Samal.

Na Mindanau su nađeni ostaci brodova starih 600 godina. Zna se da se islam pojavio na Mindanau u 14. veku, i zadržao se do danas na jugu ostrva. Sultanat Sulu je osnovan 1450, i održao se do ranog 20. veka. Pored njega postojao je sultanat Magindanao. Filipinima su od početka 17. veka vladali španski kolonizatori, a od početka 20. veka Amerikanci. Filipini su stekli nezavisnost 1946. Zbog značajne kolonizacije sa severa, ponekad i pod državnim patronatom, danas su većina stanovnika ostrva hrišćani (63%, muslimani 32%). Na ostrvu postoji pokret za autonomnu islamsku državu južnih Filipina koji povremeno prerasta u oružanu i terorističku borbu protiv centralne vlasti.

Od poljoprivrednih proizvoda, na Mindanau se gaji: pirinač, kafa, šećerna trska, pamuk i voće (mango, kokos, banane, ananas). Od ruda, na ostrvu se eksploatiše zlato, bakar, aluminijum, nikl i mnogi drugi metali i nemetali (so, bazalt, kvarc, opal).

Vanjske veze uredi


Koordinate: 7° 32' 38" sgš, 124° 56' 26" igd