Minamoto no Yorimasa

Minamoto no Yorimasa (源 頼政?) (1106–1180) bio je istaknuti japanski pjesnik iz kasnog Heian perioda čije su pjesme ušle u brojne službene antologije, ali je najpoznatiji po tome što je vodio vojske klana Minamoto na samom početku Genpei rata.

Portret Minamoto no Yorime.
Minamoto no Yorimasa na slici čiji je autor Kikuchi Yosai
Ovo je japansko ime; porodično ime je Minamoto.

Imao je dugu karijeru u državnoj službi, služeći čak osmoricu careva i došavši do mjesta hyōgo no kami (načelnika arsenala). Međutim, uglavnom je izbjegavao frakcijske sukobe koji su se počeli javljati između klanova Minamoto i Taira. Neko vrijeme je čak postao blizak prijatelj Taira no Kiyomoriju, a 1160. pridonio pobjedi klana Taira u Heiji ustanku. Međutim, oko godine 1179. se sada već ostarjeli Yorimasa počeo vraćati vlastitom klanu; napustio je carsku službu i postao budistički redovnik, ali je i sa tog mjesta u maju 1180. organizirao ustanak protiv Kiyomorija.

Iste godine se na čelu trupa klana Minamoto i pobunjenih budističkih redovnika borio u bitci na Ujiju, nastojeći od Taira obraniti hram Byōdō-in. Bitka je završila porazom, a Yorimasa se povukao u hram gdje je izvršio sepukku; taj je događaj jedan od prvih zabilježenih slučajeva da japanski ratnici vrše samoubistvo nakon poraza.


Izvori uredi

  • Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334. Stanford, California: Stanford University Press. pp 278–9.