Minamoto no Yoritomo

(Preusmjereno sa stranice Minamoto no Joritomo)

Minamoto no Joritomo (japanski: 源頼朝; 9. svibnja 1147. - 9. veljače 1199.), japanski vojskovođa i državnik iz klana Minamoto, prvi šogun u povijesti Japana i osnivač Kamakura šogunata. Vladao je od 1192. do 9. veljače 1199. godine. Ime Minamota no Joritoma veže se uz kraj jedne epohe u japanskoj povijesti, Heian perioda, te početak jedne nove epohe, Kamakura perioda.

Minamoto no Yoritomo
源頼朝
1. Kamakura šogun
Vladavina 1192. - 9. veljače 1199.
Prethodnik šogunat formiran
Nasljednik Minamoto no Yoriie
Dinastija klan Minamoto
Otac Minamoto no Yoshitomo
Rođenje 9. svibnja 1147.
Japan Atsuta, Japan
Smrt 9. veljače 1199.
 Japan

U petogodišnjem sukobu protiv dominantnog klana Taira, porazom kod Dan-no-ure, u sklopu Genpei rata, uništena je moć Tairā. Nakon ovih događanja, Minamoto no Joritomo je 25. travnja 1185. godine postao najmoćniji čovjek u Japanu - svrgnuo je tadašnjeg cara i osnovao samurajsku državu, iako je, zapravo, sve njegove borbe vodio njegov brat, Minamoto no Yoshitsune. Godine 1192., car Go-Toba ga je imenovao šogunom, prvim u povijesti Japana, čime je osnovan Kamakura šogunat. U jeku političkih koflikata između središnje vlasti u Kjotu i lokalnih moćnika, Minamoto no Joritomo je donio konačnu prevagu na strani lokalnih šoguna, što je označilo i odredilo smjer japanske politike tokom sljedećih 700-ak godina (sve do kraha Tokugawinog šogunata i Meijijeve restauracije 1868. godine).

Minamoto no Joritomo je umro 9. veljače 1199. u dobi od 52 godine nakon što je podlegao ozljedama koje je zadobio nakon pada s konja dok se vraćao s javne ceremonije.