Milo Radulovich

Milo John Radulovich (Detroit, 28. oktobar 1926Lansing, Michigan, 19. novembar 2007.) bio je američki meterolog srpskog porijekla, najpoznatiji po tome što je kao žrtva makartističkih progona svojim slučajem posredno nagnao američku javnost da se okrene protiv senatora Josepha McCarthyja.

Godine 1953. je Radulovich bio rezervni poručnik američkog ratnog zrakoplovstva. Pretpostavljeni su mu tada htjeli oduzeti čin zbog navodne povezanosti s komunistima. Razlog je bio u tome što je njegov otac, rodom iz Srbije, nastojao biti u toku zbivanja u svojoj postojbini tako što se pretplatio na novine iz tadašnje komunističke Jugoslavije. Radulovich je odbio zahtjev da podnese ostavku, pa mu je čin oduzet. Za slučaj se zainteresirao poznati TV-voditelj Edward R. Murrow i snimio o tome reportažu za svoju emisiju See It Now. Ona je emitirana 20.10. 1953. i smatra se prekretnicom nakon koje se javnost počela okretati protiv lova na vještice. Mjesec dana nakon emisije je Radulovichu vraćen čin.

Nakon toga je Radulovich radio u Nacionalnoj metereološkoj službi te kao vodeći meterolog aerodroma u Lansingu gdje je 1994. otišao u mirovinu.

Umro je godine 2007. od moždane kapi. Dvije godine prije toga je njegov slučaj bio jedan od elemenata zapleta filma Good Night and Good Luck, a intervju sa Radulovichem se pojavljuje na specijalnim dodacima američkog DVD-izdanja.

Reference uredi

Vanjske veze uredi