Militärverwaltung

Militärverwaltung (srpskohrvatski: Vojna uprava) je naziv za teritorije pod vojnom okupacijom Trećeg Reicha u kojima je uspostavljena vojna uprava tokom Drugog svjetskog rata. Na čelu vojne uprave uvijek se nalazio vojni komandant (njemački: Militärbefehlshaber; skraćeno MilBfh), što je i temeljna razlika između vojne uprave i Reichskommissariata, kojima su upravljali civilni članovi NSDAP-a. Tokom rata, Treći Reich je formirao ukupno šest vojnih uprava na okupiranim teritorijima:

  1. Vojna uprava u Poljskoj formirana je neposredno nakon invazije 1939. godine te je ukinuta nakon samo nekoliko tjedana. Okupirano područje podjeljeno je na dijelove koji su direktno anektirani od strane Reicha i na civilnu upravu nazvanu Generalno gubernatorstvo.
  2. Vojna uprava u Francuskoj formirana je nakon pada Francuske 1940. godine. Isprva je obuhvaćala samo sjever i zapad zemlje (zone occupée), ali je 1942. proširena i na južnio dio (zone libre) kojim je tada upravljala Višijevska Francuska. Teritorij je oslobođen 1944. godine, a vojna uprava formalno ukinuta krajem iste godine.
  3. Vojna uprava u Belgiji i sjevernoj Francuskoj formirana je, također, nakon pada Francuske 1940. godine. Tokom 1944. godine je reorganizirana kao Reichskommissariat. Službeno je ukinuta iste godine.
  4. Vojna uprava u Grčkoj formirana je 1941. godine kao jedna od tri okupacijske zone u pokorenoj Grčkoj. Njemačka vojna uprava obuhvaćala je strateški najvažnija područja, a 1943. godine je prošitena i na teritorij koji je dotad bio pod talijanskom okupacijom. Službeno je ukinuta 1944. godine.
  5. Vojna uprava u Srbiji formirana je 1941. godine kao teritorij koji je bio pod vlašću njemačkog komandanta u okupiranoj Srbiji. Ukinuta je nakon njemačkog povlačenja 1944. godine.
  6. Vojna uprava u Sovjetskom Savezu odnosila se na upravu okupiranim područjima na Istočnom frontu. Bila je podijeljena na opertivne zone, a nestajala je postepeno, kako je Crvena armija prodirala prema zapadu.
Militärverwaltung
(sh. Vojna uprava)

Reichsadler
Aktivna 1935.1945.
Država  Treći Reich
Odanost Adolf Hitler
Znakovlje
Znak raspoznavanja svastika