Milići

(Preusmjereno sa stranice Milići (Republika Srpska))
Za ostala značenja, vidi Milići (razvrstavanje).


Koordinate: 44° 08′ 60" SGŠ, 19° 04′ 60" IGD
Milići je opština na istoku Bosne i Hercegovine koji administrativno pripada Republici Srpskoj.

Milići
Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 12.272
Geografija
Koordinate 44°09′00″N 19°05′00″E / 44.15°N 19.083333°E / 44.15; 19.083333
Milići na mapi Bosne i Hercegovine
Milići
Milići
Milići (Bosne i Hercegovine)

Geografija uredi

Opština Milići nalazi se na magistralnom putu SarajevoBeograd. Zauzima centralni dio regije Birač, odnosno srednjeg Podrinja. Graniči s opštinama Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Rogatica i Han-Pijesak. Milići su smješteni na dvije rijeke, Zelenom i Studenom Jadru.

Opština se proteže se na površini od 285 km² sa nadmorskom visinom od 200 do 1500 metara. Najveći dio opštine karakteriše umjereno kontinentalna klima. Spada u red srednje naseljenih općina s prosječnom naseljenošću oko 50 stanovnika/km². Najgušće naseljeno je samo opštinsko središte Milići gdje živi skoro trećina ukupnog stanovništva.

Razvoj opštine pratila je kontinuirano rađena putna mreža prema svim djelovima opštine. Ovu putnu mrežu čini uglavnom lokalni i nekategorizini makadamski putevi, koji u ovom trenutku po kvalitetu ne zadovoljavaju standarde i potrebe stanovništva. Komunalna i ostala infrastruktura je takođe pratila razvoj opštinskog središta i ostalih djelova, ali je trenutno prevaziđena, a u nekim djelovima upropaštena. Stanovništvo je uglavnom zaposleno u rudarstvu, šumarstvu i industriji, komunalnim, trgovačkim, obrazovanim, zdravstvenim, kulturnim i državnim ustanovama na teritoriji opštine.

Stanovništvo uredi

Milići danas imaju oko 7000 stanovnika.

Uprava uredi

Istorija uredi

Opština Milići postojala je od 1945. godine u sastavu sreza Vlasenica. Teritorijalnom reorganizacijom Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, ukinuta je 1962. godine, da bi nakon izrade studije ekonomske opravdanosti, ponovno formirana 1992.godine. O životu na ovom prostoru svjedoče jako prisutni stećci kojih ima na skoro cijeloj teritoriji opštine. Iznad sela Gerovi postoje ostaci grada-tvrđave koju je sredinom 15. veka, po predanju izgradila Jerina (Irina), Srpska despotica grčkog porijekla iz porodice kantakuzena, žena despota Đurađa Brankovića. Turski putopisac Evlija Čelebija opisuje ove prostore u periodu turske okupacije oko 1460. godine. Prespavavši u Novoj Kasabi, Ćelebija je zapisao: "To je divna i krasna Kasaba na jednom dolovitom,prostranom i močvarnom terenu s baščama i vinogradima. Ima oko 170 kuća koje su u dobrom stanju".

(E.Ćelebija, putopis, V.Masleša, Sarajevo 1979.godine). U istoj knjizi Ćelebija pominje i grad Kušlat koji je poznat u srednjem vijeku od 1345. godine, a njegovo podgrađe Podkušlat pominje se od 1369.godine. Općinsko središte Milići intenzivan razvoj doživjelo je u poslednjih tridesetak godina, prvobitno kao rudarsko naselje, a zatim i kao gradić.

Privreda uredi

Opštine obiluje rudnim i šumskim bogatstvima, pašnjacima i livadama, obradivim zemljištem i riječnim potencijalom. Privreda opštine bazirana je na eksploataciji i preradi prirodnih bogatstava. Od čega se ističe rudnik boksita i prerada drveta. U poslednje vijreme Opština Milići je postala zanimljiva za ulganje u obnovljive izovre energije. Na teritoriji opštine nalazi se nekoliko malih hidroelektrana i solarnih elektrana. U Opštini Milići proizovde se konstrukcije za solarne elektrane.

Istaknute ličnosti uredi

  • Ilija Birčanin, knez Podgorske kneževine Baljevske nahije, rođen u selu Kostrača 1764. godine
  • Neđo Cvetković (1894. – 15. jun 1956), zadužbina
  • Milivoje Ćirković, porijeklom iz okoline Milića, bivši reprezentativac Srbije u fudbalu i igrač FK Partizana
  • Vedad Ibišević, rođen u selu Gerovi, reprezentativac Bosne i Hercegovine u fudbalu (trenutno nastupa za njemački VfB Stuttgart)
  • Veselin Petrović porijeklom iz sela Lukavica je bio najistatkutiji višestruki prvak SFRJ u biciklizmu
  • prof. dr. Veljko Simeunović, dekan i redovan profesor na Rudarsko-geološkom Fakultetu u Beogradu, rodom iz sela Kostrača
  • Novica Simić, general-pukovnik Vojske Republike Srpske
  • Rajko Vuković - Čelonja, četnički komadant rođen u selu Ogojče 1913. godine, poginuo 20. januara 1947. u selu Polom (Bratunac)

Spomenici i znamenitosti uredi

Obrazovanje uredi

Obrazovni proces u opštini Milići odvija se kroz predškolsku ustanovu «Poletarac», osnovnu školu «Braća Jakšić» i srednjoškolski cenatar «Milići».

Predšlolska ustanova «Poletarac», objekat površine 550 organizuje nastavu za sve grupe predškolskog uzrasta. Objekat je u potpunosti renoviran 2004. godine čime su obezbjeđeni svi potrebni uslovi za odvijanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Osnovna škola «Braća Jakšić» Milići 2009. godine proslavlja stotinu godina osnovnog školstva u Milićima. Centralni objekat lociran u Milićima površine 2560 spada u izrazito funkcionalne i održavane objekte. Škola je opremljena u skladu sa standardima i normativima tehničko-tehnoloških sredstava i učila propisanih za osnovnu školu. U sastavu ove škole djeluju i pet područnih odjeljena – Dubnica, Derventa, Koprivno, Skugrići i Nova Kasaba.

Srednjoškolski centar Milići, objekat izgrađen 2005. godine jedan je od najljepših i najfunkcionalnijih objekata u Republici Srpskoj. Površine 3300 objekat raspolaže sa 14 kabineta, amfiteatrom, čitaonicom, bibliotekom, radionicama za praktičnu nastavu, restoranom, te kancelarijama za vannastavno osoblje. U školi se obrazuju učenici u tri struke – gimnazija, ekonomska i elektro struka. U toku je gradnja sportske dvorane koja će pored nastavnih udovoljavati i kulturnim i sportskim potrebama građana opštine.

Kultura uredi

Kulturna dešavanja u opštini Milići najaktuelnija su za vrijeme "avgustovskih dana kulture i sporta".Ti avgustovski dani traju od 29 jula do 30 avgusta -evo već četiri godine uspješno.Naime na ovim danima mogu se vidjeti različita kulturna i sportska dešavanja.Evo već četiri godine "avgustovske dane kulture i sporta" otvara "filmski maraton".

Sport uredi

Pitanju sporta na opštini Milići posvećivana je velika pažnja. Izgrađeni su objekti koji su pored rekreativnih potreba građana udovoljavali i profesionalnim takmičenjima. Sportske aktivnosti odvijaju se kroz dobro organizovano Sportsko društvo, koje je obezbjeđeno sa solidnim kadrovima. Sportski klubovi iz Milića svjevremeno su bili višestruki prvaci i osvajači kupa Republike Srpske (FK Boksit, ŽRK Boksit, Kuglaški klub...).

Pored velikog travnatog fudbalskog stadiona na sportskom centru izgrađeni su otvoreni tereni za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku.

Mjesto raspolaže sa automatskom četvorostaznom kuglanom i otvorenim bazenom.

Sportske potrebe građana i klubova upotpunice nedavno otvorena sportska dvorana, koja će pored sportskih udovoljavati i kulturnim i nastavnim potrebama mjesta, i zapoceta izgradnja teniskih terena.

Lokalna zajednica u ovom trenutku ulaže napore za gradnju rekreativnih sportskih objekata u mjesnim zajednicama, što će doptinjeti još većoj masovnosti u sportu.

Vanjske veze uredi