Milena Benini (Zagreb, 24. studeni 1966. - 4. lipnja 2020), hrvatska književnica, prevoditeljica.

Milena Benini
Milena Benini na SFeraKonu 2009. godine
Rođenje24. 11. 1966
Zagreb
Smrt4. 6. 2020
Zagreb
DržavljanstvoHrvatska
Zanimanjepisac naučne fantastike

Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Piše romane, novele i kratke priče.

Životopis uredi

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronska knjiga godine.


Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovjetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za roman Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu, gdje je besplatno objavila (zasad samo prvi tom) fantastičnog romana Svećenica Mjeseca. Na blogu također objavljuje i svoja razmišljanja o žanru, ženama i žolitici, a piše i za portale NOSF i Cunterview.

Kad ne piše, najčešće prevodi, (kad god može, također na području spekulativne fikcije, te je tako prevela Vodič kroz galaksiju Douglasa Adamsa kao i mnoge druge ZF-autore i autorice, a radi i na mnogim stripovima. Za relaksaciju, održava i web-stranice Centra za ženske studije u Zagrebu i prelama bilten Hrvatskog jazz kluba.

Nagrade uredi

  • Kaos, nagrada SFERA za najbolji roman, 1999.
  • McGuffin Link, nagrada SFERA za najbolju novelu, 2005.
  • Prva koluna Margulje Krsnice, istarska nagrada za priču prijavljenu na istrakonov natječaj, 2009.
  • Plesati zajedno pod polariziranim nebom, nagrada SFERA za najbolju za kratku priču, 2009.

Bibliografija uredi

  • Kaos (1998.), roman
  • Jednorog i djevica (2005.), zbirka priča
  • Svećenica mjeseca (2008.), roman
  • brojne priče koje su izašle u časopisima Sirius, Homo Volans, NOSF magazinu, Parseku, Monolithu, Ubiqu te u više godišnjih zbirki, Istrakonovih i SFeraKonskih

Izvor uredi

Vanjske poveznice uredi

  Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica SFere ili SFeraKona. Vidi dopusnicu.