Mile Dedaković

Mile Dedaković (rođen 4. srpnja 1951.), umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske. Također poznat po svom ratnom nadimku Jastreb, Dedaković je najpoznatiji kao zapovjednik 204. vukovarske brigade i obrane grada Vukovara tijekom bitke za Vukovar 1991 godine.

Mile Dedaković
Biografski podatci
Datum rođenja 4. 7. 1951. (1951-07-04) (dob: 72)
Mjesto rođenja Nijemci, FNR Jugoslavija
Nacionalnost Hrvat
Nadimak Jastreb
Vojna karijera
Godine u službi 1969 - 1991
1991 - 1991
Čin Potpukovnik
Stožerni brigadir[1]
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Važnije bitke Bitka za Vukovar
Vojska Jugoslavenska narodna armija
Hrvatska vojska
Rod vojske Kopnena vojska JNA
Hrvatska kopnena vojska
Zapovijedao 204. brigada HV

Biografija

uredi

Stožerni brigadir Mile Dedaković je rođen u srijemskom selu Nijemci u istočnoj Hrvatskoj. Diplomirao je na akademiji zračnih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA). Početkom 1990 godine imao je čin potpukovnika u JNA.

S raspadom Jugoslavije, brigadir Dedaković se u ljeto 1991 stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti i pristupa Zboru narodne garde. Kao jedan od rijetkih tada dostupnih iskusnih časnika, brigadir Dedaković je postavljen za zapovjednika obrane Vukovara koji se uskoro našao pod napadom JNA.

Nakon što je brigadir Dedaković preuzeo zapovjedništvo, sve jedinice u obrani grada preustrojene su u 204. brigadu ZNG-a u rujnu 1991 godine. U vrijeme osnivanja, brigada je brojala 1.803 vojnika, te joj je područje djelovanja bilo općina Vukovar, koja je uključivala gradove Vukovar i Ilok, kao i brojna okolna sela. Kako su svi zapovjednici obrane dobili šifrirana imena, brigadir Dedaković je dobio ime Jastreb, a njegov zamjenik Branko Borković je dobio ime Mladi jastreb. Brigadir Dedaković je zapovijedao brigadom u prvoj fazi opsade Vukovara do početka listopada, kada je bio raspoređen u obližnje Vinkovce, a brigada prešla pod zapovjedništvo Branka Borkovića.

Sredinom listopada brigadir Dedaković je zadužen za organiziranje proboja prema Vukovaru, koji je u međuvremenu odsječen od ostatka Hrvatske. Iako u početku uspješan, hrvatski protunapad opozvao je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod pritiskom Europske zajednice[2]. To je omogućilo JNA da ponovno zauzmu izgubljene položaje. 18. 11. 1991 Vukovar je pao.

22. 11. 1991 brigadir Dedaković i predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga bivaju uhićeni. Tijekom boravka u zatvoru, Dedaković je bio učestalo premlaćivan.[3] Novo-osnovana "Komisija za Vukovar" na čelu sa Josipom Manolićem tada proglašava brigadira Dedakovića i Paragu krivcima za pad Vukovara te ih optužuje da su agenti Kontraobavještajne službe JNA (KOS), te da su spremali napad na Banske dvore[4]. Vrhovni sud Republike Hrvatske 13. 12. 1991 donosi rješenje kojim su sve optužbe protiv brigadira Dedakovića i Parage odbačene kao neosnovane. Nakon oslobađanja, brigadir Dedaković napušta Hrvatsku vojsku i pristupa HSP-u gdje je imenovan Glavnim inspektorom HOS-a. Nakon ubojstva zapovjednika HOS-a Hercegovine, general bojnika Blaža Kraljevića, u zasjedi Hrvatskog vijeća obrane, brigadir Dedaković se angažirao na smirivanju odnosa između HOS-a i HVO-a[5].

Nakon rata, zaboravljen je i marginaliziran od države. 2012 brigadir Dedaković je izjavio da se osjeća zapostavljenim od vlasti jer nije ni pozvan na komemoracije 18. 11., niti je dobio čin generala, niti ima ikakvu pomoć od države, te je prisiljen prodavati imanje da otplati kredite.[6] Zbog ozbiljno narušenog zdravlja, većim djelom uzrokovano kao poslijedica premlaćivanja 1991, brigadir Dedaković se 2014 preselio u Novigrad.[7]

Reference

uredi