Milano (provincija)

Okrug Milano (ital. Provincia di Milano) je okrug u okviru pokrajine Lombardije u severnoj Italiji. Okrug Milano je istovremeno i jedan od populaciono najvećih i privredno najvažnijih okruga u celoj državi. Sedište okruga pokrajine i najveće gradsko naselje je istoimeni grad Milano.

Provincija Milano
Provincia di Milano
Položaj Provincije Milano u Italiji
 
Država Italija
Regija Lombardija
Sjedište Milano
Stanovništvo 3.170.273 (2008.) st.
Površina 1.620 km²
Gustina naseljenosti 1.911/km²
Veb stranica www.provincia.milano.it

Površina okruga je 1.620 km², a broj stanovnika 3.170.273 (2008. godine).

Prirodne odlike

uredi

Okrug Milano se nalazi u severnom delu države, bez izlaza na more. Položaj okruga je u Padskoj niziji. Okrug je većim delom ravničarski osim krajnje severnog dela koji zahvata brda u podnožju Alpa. Rečni sistem u okrugu čine dve granične reke - reka Tićino kao zapadna granica okruga i reka Ada kao istočna.

Stanovništvo

uredi

Po poslednjim procenama iz 2008. godine u okrugu Milano živi više više od tri miliona stanovnika (jedan od populaciono najvećij u Italiji) i okrug se približno poklapa za gradskim područje grada Milana. U skladu sa tim i gustina naseljenosti je izuzetno velika, blizu 2.000 st/km².

Pored pretežnog italijanskog stanovništva u okrugu žive i veliki broj doseljenika iz svih delova sveta.

Opštine i naselja

uredi

U okrugu Milano postoji 139 opština (ital. Comuni).

Najvažnije gradsko naselje i sedište okruga je grad Milano (1.300.000 stanovnika), a većina drugih naselja su njegova predgrađa. Jedino na krajnjem zapadu okruga postoje par opština ruralnog karaktera.

 
Grad Milano, središte okruga

Vanjske veze

uredi