Mikloš Küzmič

Mikloš Küzmič mađ.: Küzmics Miklós (rođ. Donji Slaveči, o. 15.9., 1737. – um. Kančevci, 11.4., 1804.) slovenski pisac i katoličkoj svećenik u Mađarskoj. Küzmič je bio dekan Slovenske okrogline (prekmurski: Szlovenszke okrogline v. öspörössi). Slovenska okroglina danas je Prekmurje in jedna slovenska krajina u Mađarskoj.

Szvéti evangyeliomi.

Rođen u Prekmurju, uz Grad (mađ.: Felsőlendva). Rodno mjesto je Donji Slaveči (Alsószlavecsa, kasnije Alsócsalogány) Vršnjak Števan Küzmič nije mu bio u rodu, jer ime Küzmič ili Kuzmič je učastao ime u Prekmurju.
Kapelan je bio u Gradu, zatim služio u Kančevcima kao svećenik. 1780. godine je preveo četiri evanđelja. Pisao također molitvene knjige, kalendare i knjigu ABC 1790. godine. Dobro govorio hrvatski jezik i koristio ga u svojim djelima. Osobito je značajan za očuvanje nacionalne svijesti u mađarskih Slovenaca.

Njegovo djelo rabio je i širio pisac Jožef Košič i Jožef Borovnjak, a u 20. vijeku nanovo ga je izdao slovenski svećenik Jožef Sakovič.

Djela uredi

  • Kratki nagovještenje velikoga katekizma (Krátká Summa Velikoga Katekizmusa, Sopron 1780.)
  • Sveti Evanđelje, o nedjeljo i blagane cio godina (Szvéti evangyeliomi, za nedele i szvétke celoga lete, 1780.)
  • Slovenski (Prekmurski) obrednik (Szlovenszki Silabikar, 1780.)
  • Pomoć Bolesnih, Mirnoćih (Pomoucs Beté'snih, Mirajoucsih, 1781.)
  • Molitvena knjiga, za slovenskoga naroda (Kniga Molitvena, na haszek Szlovénszkegá národá, 1783.)
  • ABC kniga, za narodne škole (ABC Kni'sica na narodni soul haszek, Büdin 1790.)
  • Staroga i novoga Testamenti sveti historije Kratki nagovještenje (Sztárogá i nouvogá Testamentumé svéte hisztórie Kratke Summa, Sambotel 1796.)

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi