Mikito Takayasu

(Preusmjereno sa stranice Mikito Takajasu)

Mikito Takajasu (japanski: 高安 右人; Ogi, 4. rujna 1860. - Beppu, 20. studenog 1938.), japanski oftalmolog poznat po otkriću bolesti koja će, u njegovu čast, biti nazvana Takajasuov arteritis.

Mikito Takajasu
高安 右人

Rođenje 4. rujna 1860.
Japan Ogi, Japan
Smrt 20. studenog 1938.
Japan Beppu, Japan
Državljanstvo Japan japansko
Narodnost Japanac
Polje medicina
(oftalmologija)
Institucija Sveučilište u Kanazavi
Alma mater Carsko sveučilište u Tokiju (1887)
Poznat po Takajasuov arteritis

Takajasu je 1887. godine diplomirao na Carskom sveučilištu u Tokiju, nakon čega je otišao u Kanazavu, gdje je radio u sklopu današnjeg Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kanazavi. Godine 1908., Takajasu je Japanskom oftalmološkom društvu odlučio predstaviti slučaj 21-godišnje žene, koju je liječio 1905. i 1908. godine. Pacijentica je imala ograničeno vidno polje. Pregledom očne pozadine pokazalo se da u oku postoje žilne anastomoze. Nakon pregleda, slučaj je predstavljen javnosti. Uz Takajasua, oftalmolozi Katsutomo Ōnishi i Tsurukichi Kagoshima su također predstavili slične slučajeve i naglasili kako su primijetili da puls arteriae radialis nije opipljiv. Takajasu nije uočio taj simptom.

Ubrzo se otkrilo da je u pitanju nova, dotad neopisana bolest, koja je prvo nazvana Takajasuova bolest, a kasnije i Takajasuov arteritis. Radi se, zapravo, o obliku granulomatoznog vaskulitisa koji obuhvaća velike sudove, a izaziva fibrozu i sužavanje krvnih žila (najčešće zahvaća aortu i njegine ogranke, kao i plućne arterije). Bolest se najčešće javlja od 15. do 30. godine, a uglavnom zahvaća žene azijskog porijekla (žene su zahvaćene 8-9 puta češće nego muškarci). Zbog karakterističkog simptoma (naveden gore), bolest se naziva i "bolešću bez pulsa".

U kasnijoj životnoj fazi, Takajasu se preselio u Beppu gdje je u konačnici i umro od posljedica karcinoma.