Mihajlo Arsovski

Mihajlo Arsovski (9. VII. 1937) jedan je od pionira grafičkog dizajna u Hrvatskoj.

Mihajlo Arsovski
Rođenje9. 7. 1937. (1937-07-09) (dob: 86)
PrebivališteZagreb
Državljanstvohrvatsko
Zanimanjegrafički dizajner

Životopis uredi

Školovan kao akademski slikar, najpoznatiji je po svom radu za Teatar ITD iz Zagreba šesdesetih godina 20. stoljeća. Za to kazalište Arsovski je oblikovao sve: od plakata, pozivnica, do unutrašnjeg oblikovanja, i to bi bio prvi primjer total-dizajna u Hrvatskoj.

Radeći prvenstveno plakate (opus od oko 200 komada samo za Teatar ITD), Arsovski razvija vlastiti vizuelni jezik, koji će ga učiniti glasnikom postmoderne i sasvim izdvojenom pojavom na hrvatskoj dizajnerskoj sceni. Koristeći prvenstveno tipografiju, kolaž, citat i fotomontažu kao temeljne elemente svoje oblikovne metodologije, Arsovski ostvaruje opus u kojem ključnu ulogu igraju osobni stav, kritička distanca i otpor prema konvencijama.

Osobito je poznat (i u svjetskim relacijama) njegov plakat za predstavu Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi (1971) zbog svog rebus-rješenja.

Radio je i kao dizajner na nizu knjiga i grafičkih mapa, u kojima raskošnu ekspresivnu plakatnu tipografiju nadomješta strogim funkcionalnim rješenjima, koja predstavljaju jedan od najviših dometa hrvatskog dizajna na tom području. Njegovo oblikovanje časopisa poput Pop expressa (1969) anticipira budući grafički jezik časopisa za kulturu koji će se pojaviti tek devedesetih godina 20. stoljeća.

Okušao se i u radu na scenografiji i kostimografiji.

Nagrade uredi

  • Nagrada za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD)

Izložbe uredi

  • brojne izložbe plakata u zemlji i inozemstvu
  • (posljednja) Mihajlo Arsovski, Izložba plakata, Zagreb, Galerija SC (4-15. XI. 2008)