Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović (Zagreb, 19. januar 1978) je hrvatski političar. Najmlađi ministar je u Vladi Zorana Milanovića i bivši je gradonačelnik Jastrebarskog.

Mihael Zmajlović
Mihael Zmajlović

Biografija
Datum rođenja 19. 1. 1978. (1978-01-19) (dob: 46)
Mesto rođenja Zagreb
Državljanstvo  Hrvatska
Politička partija Socijaldemokratska partija Hrvatske
Mandat(i)
Ministar žaštite okoline i prirode
13. jun 2012. —
Predsednik Vlade Zoran Milanović
Prethodnik Mirela Holi

Biografija uredi

Osnovnu školu je završio u Jastrebarskom a gimnaziju u Zagrebu 1996. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2001. godine. Iste godine postao je direktor preduzeća „Komunalno Jastrebarsko“ iz Jastrebarskog. Direktor preduzeća je bio do 2009. godine. Magistrirao je 2008. godine Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Od 2010. godine član je predsedništva Udruženja gradova Republike Hrvatske i predsednik lokalne akcione grupe „Jana“. Tokom 2012. godine kratko je bio član upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Oženjen je Marijom i otac je dvoje dece. Hobiji su mu enologija, gastronomija, badminton i fotografija. Govori engleski jezik, a služi se talijanskim i nemačkim.

Politička karijera uredi

Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od 2005. godine. Iste godine izabran je za predsednika gradske organizacije Stranke. Pet godine kasnije postaje i predsednik stranačke organizacije Zagrebačke županije.

Na lokalnim izborima 2009. godine izabran je za gradonačelnika Grada Jastrebarsko. Gradonačelnik je bio tri godine. Nasledio ga je njegov zamenik Zvonimir Novosel.[1]

Na parlamentarnim izborima 2011. godine izabran je prvi put za poslanika u Hrvatskom saboru sa liste Kukuriku koalicije. U ovom mandatu bio je predsednik Odbora za prostorno uređenje i građevinarstov i član odbora za finansije i državni budžet.[2]

Postao je član predsedništva SDP-a na konvenciji u junu 2012. godine.[3]

Posle ostavke Mirele Holi na funkciji ministra žaštite okoliša i prirode u Vladi Republike Hrvatske, a na predlog premijera Zorana Milanovića, izabran je ministra 13. juna 2012. godine.[4]

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi

prethodnik
Boris Klemenić
Gradonačelnik Grada Jastrebarsko
2009. — 2012.
sledbenik
Zvonimir Novosel