Michel Ney, 1. vojvoda od Elchingena i 1. princ od Moskve (Sarrelouis, 10. siječnja 1769. - Pariz, 7. prosinca 1815.) je bio francuski vojskovođa i maršal tokom Revolucionarnih i Napoleonskih ratova. Ney je bio jedan od 18 Napoleonovih maršala tokom Prvog Carstva. Sudjelovao je u nizu Napoleonovih bitaka te je bio jedan od najznačajnijih francuskih zapovjednika u Napoleonskim ratovima. Nadimci su mu bili Le Rougeaud i Le Lion rouge, a zbog svoje hrabrosti na bojištu je prozvan Le Brave des braves (sh. Najhrabriji među hrabrima).

Michel Ney
Biografske informacije
Rođenje 10. siječnja 1769.
Francuska Sarrelouis, Francuska
Smrt 7. prosinca 1815.
Francuska Pariz, Francuska
Državljanstvo Francuska francusko
Supruga Aglaé Louise Auguié
Titule Vojvoda od Elchingena
Princ od Moskve
Karijera
Odanost  Francuska
Služba 1787. - 1815.
Čin Maršal
Važnije bitke Francuski revolucionarni ratovi
Napoleonski ratovi

Ipak, nakon Napoleonova kraha, Ney je uhapšen i osuđen na smrt strijeljanjem zbog svog sudjelovanja u Napoleonovim pohodima. Pogubljen je u Parizu, čin koji je snažno podijelio francusku javnost. Odbio je nositi povez preko očiju i navodno je dobio pravo dati naredbu svojim krvnicima. Njegove posljednje riječi glasile su:

Vojnici, kada vam dam naredbu da pucate, pucajte ravno u moje srce! Čekajte naredbu. Bit će to moja posljednja. Protestiram protiv svoje osude. Vodio sam stotinu bojeva za Francusku, a nijedan protiv nje... Vojnici, pucajte!

– Michel Ney, 1815.

Pokopan je na groblju Père Lachaise.