Michel Ney
Čin Maršal
Bitke/ratovi Francuski revolucionarni ratovi
Napoleonski ratovi

Michel Ney, 1. vojvoda od Elchingena i 1. princ od Moskve (Sarrelouis, 10. siječnja 1769. - Pariz, 7. prosinca 1815.) je bio francuski vojskovođa i maršal tokom Revolucionarnih i Napoleonskih ratova. Ney je bio jedan od 18 Napoleonovih maršala tokom Prvog Carstva. Sudjelovao je u nizu Napoleonovih bitaka te je bio jedan od najznačajnijih francuskih zapovjednika u Napoleonskim ratovima. Nadimci su mu bili Le Rougeaud i Le Lion rouge, a zbog svoje hrabrosti na bojištu je prozvan Le Brave des braves (sh. Najhrabriji među hrabrima).

Ipak, nakon Napoleonova kraha, Ney je uhapšen i osuđen na smrt strijeljanjem zbog svog sudjelovanja u Napoleonovim pohodima. Pogubljen je u Parizu, čin koji je snažno podijelio francusku javnost. Odbio je nositi povez preko očiju i navodno je dobio pravo dati naredbu svojim krvnicima. Njegove posljednje riječi glasile su:

Wikiquote „Vojnici, kada vam dam naredbu da pucate, pucajte ravno u moje srce! Čekajte naredbu. Bit će to moja posljednja. Protestiram protiv svoje osude. Vodio sam stotinu bojeva za Francusku, a nijedan protiv nje... Vojnici, pucajte!“
(Michel Ney, 1815.)

Pokopan je na groblju Père Lachaise.