Michael Richards

Michael Anthony Richards (24.7. 1949.) je američki komičar i filmski i televizijski glumac, najpoznatiji po ulozi ekscentrika Cosma Kramera u TV-seriji Seinfeld, ulozi zbog koje je dobio tri nagrade Emmy.

Michael Richards
komičar, glumac
Michael Richards na 45. dodjeli nagrada Emmy, august 1993.
Biografske informacije
RođenjeMichael Anthony Richards
24. 7. 1949. (1949-07-24) (dob: 74)
Culver City
SupružnikCathleen Lyons (1974–1992; 1 dijete)
Profesionalne informacije
Zanimanjekomičar, glumac
Opus
Djelatni period1979 -
Znamenite uloge

Richards je započeo karijeru kao stand up komičar, a nacionalnu slavu stekao nastupom u prvoj specijalnoj kablovskoj emisiji Billy Crystala. Kasnije je postao član stalne glumačke postave u ABC-ovoj TV-seriji Fridays. Prije Seinfelda je često gostovao u televizijskim serijama kao što su Cheers, Night Court, Miami Vice i St. Elsewhere. Među filmskim ulogama se ističu So I Married an Axe Murderer, Problem Child i UHF. Nakon Seinfielda, Richards je glumio u vlastitom sitcomi The Michael Richards Show, koja nije izdržala niti jednu sezonu. Nakon prekida snimanja, vratio se svojim korijenima i nastupa kao stand up komičar.

U novembru 2006. postao je predmetom kontroverze kada je uputio rasne uvredecrnim članovima publike koji su ga provocirali za vrijeme nastupa.[1] Nakon nekoliko dana se ispričao zbog svojih riječi.[2]

Richards je također producent, pisac i mason. Iz braka s Cathleen Richards ima kći Sophiju, a danas je zaručen za glumicu Beth Skipp.

Bilješke uredi

  1. TMZ Staff (2006). „"Kramer's" Racist Tirade -- Caught on Tape”. In The Zone. TMZ.com. Pristupljeno 20. XI 2006. 
  2. Richards Facing Ruination Or Opportunity?

Eksterni linkovi uredi