Za informacije o kompozitoru sa sličnim imenom, v. Michael Haydn

Michael Vincent Hayden (17.3. 1945.-) je general američkog ratnog zrakoplovstva, i često ga opisuju kao "najvišeg obavještajca u oružanihm snagama." Do jučer je služio kao zamjenik direktora nacionalnih obavještajnih agencija, gdje je bio "zadužen za nadzor svakodnevnih aktivnosti nacionalnog obavještajog programa."[1] Dužnost je preuzeo 21.4. 2005, kada su oni i direktor nacionalnih obavještajnih službi (DNI) John Negroponte položili zakletvu nakon senatske potvrde.

Michael V. Hayden kao zamjenik direktora nacionalnih obavještajnih službi SAD.

Hayden je prije toga služio kao direktor Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), na koje je mjesto bio došao 1999. Za vrijeme svog direktorskog mandata, najdužeg u historiji agenciji, nadgledao je kontroverzno prisluškivanje tehnoloških komunikacija između osoba u SAD i navodnih stranih terorističkih grupa.

8.5. 2006, Hayden je nominiran na mjesto direktora CIA-e nakon što je 5.5. ostavku bio dao Porter J. Goss. 23.5. senatski obavještajni odbor je s 12 glasova "za" i 3 "protiv" odobrio dalji postupak nominacije. Imenovanje je potvrđeno 26.5. sa 78 glasova "za" i 15 glasova "protiv".

Hayden potječe iz radničke familije irskog porijekla te je u mladosti radio kao taksist kako bi financirao školovanje na Univerzitetu Duquesne gdje je diplomirao i magistrirao historiju. Tamo se upisao u školu rezervnih oficira, a godine 1967. stekao čin poručnika. Godine 1969. je ušao u aktivnu vojnu službu. Nakon toga je služio na mnogim odgovornim funkcijama, uključujući mjesto načelnika Zrakoplovne obavještanje agencije.

Oženjen je za Jeanine Carrier, s kojom ima kćer i dva sina.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-12. Pristupljeno 2008-03-12. 

Eksterni linkovi uredi