Izvršni pomoćnik okružnog tužioca Michael "Mike" Cutter je fiktivni lik iz NBC-jevih serija Zakon i red i Zakon i red: Odjel za žrtve, kojeg tumači Linus Roache. Ovaj lik je debitirao u 1. epizodi 18. sezone emitirane 2. siječnja 2008.

Zakon i red
Michael Cutter
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2010. (L&O)
2011. - još igra (SVU)
PrethodnikJack McCoy (L&O)
Elizabeth Donnelly (SVU)
Nasljedniknitko (L&O; SVU)
Prvi nastup"Called Home" (L&O)
"Scorched Earth" (SVU)
Posljednji nastup"Rubber Room" (L&O)
još igra (SVU)

Pregled lika uredi

Karijera uredi

Unutar kontinuiteta franšize Zakon i red, Cutter obnaša dužnost izvršnog pomoćnika okružnog tužioca, koju je dobio nakon što je njegov prethodnik Jack McCoy (Sam Waterston) dobio mjesto okružnog tužioca Okruga Manhattan koje je prazno ostavio Arthur Branch.

Dobro surađuje sa Connie Rubirosom, pomoćnicom tužioca, koja je prije Cuttera pomagala McCoyju. Baš zbog toga je često razgovarao o McCoyju s njom - nerijetko i sa prigovorima - kako bi bolje shvatio svog novog šefa. Kako je navedeno u prvoj epizodi, Cutter je bio upoznat bivšim okružnim tužiteljem Arthurom Branchom, a čak je i nekoliko puta bio u njegovom uredu.[L&O - S18E01] U epizodi "By Perjury", Cutter je umalo postao žrtva ubojstva, no spasili su ga detektivi Cyrus Lupo i Kevin Bernard.

U epizodi "Innocence", u kojoj se Cutter suočava sa bivšom profesoricom, saznajemo kako Cutter nema sve potrebne dokumente za obavljanje odvjetničke prakse. Naime, tijekom studija nije dobio diplomu, ali je iskoristio krivu interpretaciju zakona kako bi dobio dozvolu i, kasnije, dobio posao u uredu Okružnog tužitelja. Nakon pobjede u slučaju, komisija (pred kojom govori i McCoy), ne vrši opoziv Cutterove dozvole i priznaje sve dosadašnje osude. Pismo je sljedećeg dana izdano u pravnom časopisu, a Cutter je zadržao svoju dozvolu.

Nakon otkazivanja serije Zakon i red, Cutterov lik se prestao pojavljivati sve do početka 13. sezone kada saznajemo da je postao šef biroa Odjela za žrtve u sklopu Okružnog tužiteljstva okruga New York te je kao takav postao jedan od članova tužiteljskog tima koji surađuje s Odjelom. Pojavio se u prvoj epizodi tijekom koje je pratio visoko-profilno suđenje talijanskom diplomatu i pomagao oko nekih problema.

Osobnost uredi

Cutter je jednako uporan u zadovoljavanju pravde kao i njegov prethodnik McCoy, no spreman je popustiti i prekršiti pravila kako bi osigurao osudu. Glumac Linus Roache je ovako opisao lika:

Nekad je i pomalo opasan, nije nužno ugodan tip.(...) Brine se za pravdu... no nekad prekrši pravila i nekako je ne linearan.[1]

 
Cutter sa svojim šefom, okružnim tužiteljem Jackom McCoyjem. Connie Rubirosa stoji u pozadini.

Na primjer, u jednoj epizodi su detektivi tražili žrtve otmice kojima se prijetilo smrću tijekom masivnog nestanka struje i pronašli su izgledno skrovište. Kako je ono bilo zatvoreno, a vlasnika trgovine nije bilo nisu mogli ući u trgovinu bez naloga. Zvali su Cuttera, a ovaj je otišao kod suca po nalog. Nakon što je molio suca i nakon što je sudac razgovarao sa det. Greenom odbio je potpisati nalog, no Cutter je detektivima javio da mogu ući iako nisu imali nalog za to, kockajući se hoće li to kasnije moći opravdati. Kada je Cutter kasnije to rekao McCoyju ovaj je bio ljut na njega i brinuo se za moguće probleme, no nije ih bilo jer su uspjeli naći jednog sudionika koje je svjedočio tako da im nalog tijekom suđenja i nije bio toliko važan. Ovo je prvi primjer Cutterovog kršenja pravila tijekom nastupanja u seriji.[L&O - S18E02]

U epizodi "Misbegotten" vidjeli smo kako Cutter uvježbava govori obrane kako bi mogao pripremiti svoje vlastito pobijanje.

Tijekom prvih epizoda Cutterovog nastupa često su se mogle uočiti sličnosti i razlike između njega i McCoyja. Cutter bi mogao biti malo vatreniji nego McCoy, koji je ipak bio podosta smiren. Ovo se vidi u epizodi u kojoj je skoro podržao krivokletstvo.[L&O - S18E07]

Tijekom te, ali i tijekom epizode "Tango", Cutter je raspravljao o Connieninom izgledu. U epizodi "Quit Claim" je rekao da bi joj se mogao uspješno udvarati prije nego je postala tako lijepa. U "Tangu" se potpuno slaže sa e-mailom koji pohvaljuje Connienine noge i sposobnost unakrsnog ispitivanja. U toj istoj epizodi on primijeti kako jedan potencijalni porotnik stalno gleda u Connie. Nakon što ga je ispitao i savjetovao se sa Connie (koja nije bila za to da bude porotnik), Cutter nije prigovorio za njega kao porotnika. Tijekom suda, Cutter je ohrabrivao Connie da malo više pokazuje noge tijekom suđenja. Kasnije saznajemo da je Cutter sve ovo napravio samo kako bi pridobio tog porotnika na stranu tužiteljstva što automatski povećava šansu tužiteljstva da dobije presudu koju želi. Tijekom te epizode taj isti porotnik je "slučajno" prišao Connie na ulici, no ova nije pričala s njim zbog zakona koji zabranjuje sudionicima suđenja da razgovaraju sa porotnicima izvan sudnice. Kada je Connie saznala Cutterov plan, naljutila se na njega i mislila da ju je "prodao poroti".[L&O - S18E10] Cijeli taj razgovor čuo je i McCoy koji otvorio vrata da vidi što se događa. Kada je Cutter pokušao pričati sa Connie nakon presude, koja je išla u korist tužiteljstvu, ona to nije htjela.

Cutter u svom uredu ima drvenu palicu za bejzbol, koju nekad drži kada se priprema ili koncentrira na aspekte suđenja.

Privatni život uredi

U epizodi "For the Defense", Cutter priznaje kako gaji romantične osjećaje prema svojoj kolegici Connie Rubirosa. McCoy, koji je imao dosta problema zbog veza s kolegicama, ipak daje podršku tim osjećajima, a na kraju epizode saznaje se kako je Connie najvjerojatnije svjesna istih, s tim da njezin stav ostaje neotkriven. U epizodi "Brazil" otkriva kako su se njegovi roditelji rastavili kada je imao 10 godina i da od tog trenutka nije imao previše kontakta s ocem.

Izvori uredi