Michael Chertoff

Michael Chertoff (28.11. 1953.-) je američki sekretar za domovinsku sigurnost.

Michael Chertoff

Odrastao kao sin američkog rabina i stjuardese El Ala, Chertoff uz američko ima i izraelsko državljanstvo. Godine 1978. diplomirao je pravo na Harvardu, a od 1980. se bavio privatnom advokatskom praksom. Godine 1983. je postao federalni tužilac, i zajedno s Rudolphom Giulianijem vodio procese protiv njujorških mafijaša.

Godine 1994. Chertoff je postao privatni advokat, da bi nešto kasnije sudjelovao u senatskoj istrazi vezanoj uz skandal Whitewater skandal, zbog čega se zamjerio tadašnjoj prvoj dami Hillary Clinton. Godine 2000. je u državi New Jersey, gdje živi, sudjelovao u istrazi rasnog profiliranja od strane tamošnje policije.

Iste je godine sudjelovao kao pravni savjetnik u predsjedničkoj kampanji Georgea W. Busha. Godine 2001. imenovan je pomoćnikom ministra pravde te je bio jedan od glavnih autora Bushove pravne strategije u ratu protiv terorizma. Jedan je od autora kontroverznog Patriotskog zakona.

Godine 2003. je postao sudac federalnog suda. Nakon što je Tom Ridge bio najavio ostavku, 11.1. 2005. imenovan je, a 15.2. 2005. od Senata potvrđen kao novi sekretar za domovinsku sigurnost. Na tom je mjestu doživio brojne kritike zbog slabog reagiranja na uragan Katrina.