Miami Vice je bila popularna i inovativna američka policijska TV serija čije su zvijezde Don Johnson i Philip Michael Thomas tumačile dvojicu policijskih detektiva ((James "Sonny" Crockett) i Ricardo "Rico" Tubbs) iz Miamija koji su se kao prikriveni agenti borili protiv zločina. Serija se pet sezona emitirala na NBC-u od 1984 d 1989. Mreža USA Network je kasnije emitirala neprikazane epizode. Smatra se jednom od najpopularnijih i najutjecajnijih američkih TV-serija u historiji svijetske televizije, odnosno jednim od ključnih elemenata popularne kulture 1980-ih.

Miami Vice
Formatpolicijska serija
KreatorAnthony Yerkovich
NastupajuDon Johnson
Philip Michael Thomas
Michael Talbott
Olivia Brown
Saundra Santiago
Edward James Olmos
John Diehl
Uvodna temaJan Hammer
Zemlja porijekla SAD
Broj epizoda111 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 60 minuta
(s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalNBC, USA Network
Originalno prikazivanje28.9. 1984. – 25.1. 1990.

Miami Vice je krajem 1980-ih na prostoru bivše Jugoslavije u okviru JRT emitirala tadašnja Radiotelevizija Beograd pod nazivom Poroci Majamija.

Nastanak uredi

Najzaslužniji za nastanak TV-serije bio je Brandon Tartikoff, direktor Odjela za zabavni program NBC-ja, kome je palo na pamet da napravi policijsku seriju koja bi se sadržajem i stilom razlikovala od TV-serija koje su dominirale tadašnjim programom. Svoju zamisao je napisao na salveti u obliku riječi "MTV policajci" te dostavio svom suradniku Anthonyju Yerkovichu, bivšem izvršnom producentu popularne policijske serije Hill Street Blues.

Yerkovich je, pak, još za vrijeme rada na Hill Street Bluesu proveo neko vrijeme u Miamiju gdje su ga fascinirale specifične društveno-ekonomske okolnosti kakvih nije bilo u drugim velikim američkim gradovima tog doba - snažna kubanskoamerička zajednica, veliki broj izbjeglica iz Latinske Amerike, ali najviše od svega trgovina drogom koja je, zahvaljujući kokainskom bumu 1970-ih omogućila Miamiju da postane njena američka prijestolnica. Yerkovichu je posebno upalo u oči što se gotovo cijela gradska ekonomija vrtila oko trgovine drogom - banke koje peru novac, prodavači sudske kaucije i advokati koji zastupaju krijumčare - te što se bogatstvo stvarano preko noći besramno pokazivalo kroz luksuzne kuće, automobile, odjeću i sl.

Yerkovich je zaključio kako bi policajci ubačeni u vrhove zločinačkih organizacija u Miamiju morali biti policajci novog kova, a ne zdravoseljački pozornici i detektivi porijeklom iz radničke klase koji su dominirali dotadašnjim TV-serijama. Ubačeni agenti su morali biti osobe naviknute na raskoš - skupu odjeću, automobile, brodove, satove i ostale predmete - odnosno "šminkeri", čime je Yerkovich ispunio Tartikoffljev zahtjev.

Yerkovich je napisao scenarij za TV-pilot pod naslovom Gold Coast (Zlatna obala), ali ga je poslije promijenio u Poroci Miamija, s obzirom da su glavni junaci detektivi Odjela za poroke miamijske policije - u čijoj je nadležnosti suzbijanje prostitucije i trgovine drogom. Nakon nekoliko kandidata za dvije glavne uloge su odabrani Don Johnson i Philip Michael Thomas, a pilot je usprkos višestrukih odgoda snimljen, a prva epizoda prikazana u jesen 1984.

Eksterni linkovi uredi