Mi Fu (kineski: 米黻pinyin: Mǐ Fú, 1051–1107),[1] također poznat i kao Mi Fei (米芾), bio je kineski slikar, pjesnik i kaligraf rodom iz Taiyuana koji je živio u doba dinastije Song. Kao slikar je stekao slavu svojim stilom slikanja pejzaža u magli koji je koristio točke tinte s pljosnatim kistom, a koji je postao poznat kao "Mi Fu" stil. Kao pjesnik je slijedio stil Li Baija, a u kaligrafiji Wang Xizhija. Zbog nesklonosti konvencijama nije uživao veliku popularnost na dvoru dinastije Song.

Mi Fu
Kinesko ime
kineski 米芾 or 米黻
Japansko ime
Hiragana べいふつ
Korejsko ime
Hangul 미불
Imena
kineski: 米黻
Pinyin: Mǐ Fú
Zi: Yuán Zhāng (元章)
također poznat kao: Luđak Mi
(米顛)

Kao kaligraf je kasnije stekao reputaciju jednog od četiri najveća kaligrafa dinastije Song. Također je bio poznat i po ekscentričnom ponašanju, pa je stekao nadimak "Luđak Mi"; tome je pridonio njegov običaj da prikuplja kamenje i da jedan od kamena naziva svojim "bratom" i klanja mu se kao članu svoje porodice. Bio je sklon i piću. Njegov sin Mi Youren je kasnije postao poznat kao uspješni slikar.

Izvori uredi

  1. Barnhart: 373. Mi Fuovo stilsko ime je bilo Yuanzhang (元章) sa nekoliko nadimaka: Nangong (南宫), Lumen Jushi (鹿门居士), Xiangyang Manshi (襄阳漫士), i Haiyue Waishi (海岳外史)

Literatura uredi