Milenko Mišo Marić, je bosanskohercegovački pjesnik, rođen u Bosanskom Petrovcu 26. 12. 1939. godine.

Biografija uredi

Osmogodišnje školovanje završio u rodnom gradu, gimnaziju u Banjoj Luci i Bihaću, studirao pravo na Univerzitetu u Beogradu, i diplomirao VPŠ u Mostaru.

Kao gimnazijalac počeo pisati za “Male novine”, “Oslobođenje”, “Zadrugar”, bihaćku “Krajinu”... Do 1980. Radi kao urednik kulturne rubrike u “Slobodi” i urednik - voditelj emisije “Nedjeljom za mlade” Radio Mostara.

Od 1974. Do rata je osnivač i umjetnički rukovodilac dječijeg ansambla “Mostarske kiše”.

Od 1980. do rata u BiH samostalni je urednik Kulturno umjetničkog programa na RTVSA. Radi i kao novinar pišući za “Rad”, Radio Sarajeva, “Eho”, “Sport”, “Jugoslavenski dan”... Piše i za mnogobrojne magazine i književnih časopisa u SFRJ. Honorarno je uređivao novine radnih organizacija u Mostaru i Hercegovini.

U ratu, kao konzul Prve dječije ambasade Sarajevo i organizovao i volonter EU, rukovodio evakuacijom oko 10.500 majki i djece iz Mostara, i oko 2.300 iz BiH u inostranstvo.

Od marta 1993. izbjeglica u Velikoj Britaniji. Povremeno objavljuje u štampi Engleske, Njemačke, Norveške i bivših jugoslovenskih zemalja.

Književni rad uredi

Objavio zbirke poezije “Gdje umiru ptice”, “Našom pjesmom zemlja jača”, "Živ je Tito", “Ljubavi i molitve”, “Pan s crnom frulom” i prozu “Mostarenje”. Bio zastupljen u školskim udžbenicima i monografijama, autor recenzija i predgovora za poetske zbirke i likovne kataloge, uvršten u poetske i muzičke antologije u BiH i SFRJ, nagrađivan za poetske i prozne radove, prevođen na slovenski, albanski, engleski, španski, mađarski, finski, švedski, norveški i ruski.

Napisao je oko 200 pjesama i tekstova u zabavnoj muzici od kojih su mnogi nagrađeni. Autor je nekoliko libreta za kantate i oratorije s temom iz NOB-e (Emil Cossetto: “Titova biografija”, Vlado Mustajbašić: “Sutjeska”, Slobodan Bodo Kovačevic: “Krajina”...). Pisao je scenarije najpoznatijih YU svečanosti obilježavanja značajnih godišnjica iz NOB-e, centralnih republičkih i saveznih “Dana mladosti”...

Autor je tekstova u svim dokumentarcima Hajrudina Šibe Krvavca i ostalih autora.

Priznanja uredi

Dobitnik više društvenih nagrada i priznanja među kojim: “Zlatna značka” RK SSO BiH, “Zlatna plaketa Dana mladosti” SK SSO SFRJ, “Plaketa Bosanskog Petrovca”, “14.februarska nagrada Mostara”, nagrada “Hasan Kikić”, Plaketa "UNTAT" Ujedinjenih nacija, Udruženja novinara.