Metla (od praslavenskog: mesti, metati= bacati[1]) je kućanski priručni alat za čišćenje podova ili drugih ravnih površina po kojima se hoda, kao što su dvorišta, stepenice...[2]

Metla
Slika tipične metle
Slika tipične metle

Karakteristike i historijaUredi

Metle su se sve do polovice 20. vijeka pravile od prirodnih materijala, a to su bili; cilindrična drvena drška i stožasti donji dio, sa uvezanim tankim grančicama vrijeska, sirka[3], breze i sličnih biljaka, kojim se melo smeće. Danas se uglavnom prave od umjetnih materijala (plastika + metalna drška)

U vezi metli, ima puno uzrečica, kao što je tanka (tanki) je ko metla[3] ili on ti je ko željezna (čelična) metla (to se odnosilo na ljude koji nesmiljeno provode svoje zamisli i eliminiraju svoje protivnike)[2], a i legendi da su na njima letjele vještice.

PovezanoUredi

ReferenceUredi

  1. "Mesti" (srpskohrvatski). HJP Novi Liber. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=e1pnWRk%3D. Pristupljeno 18. 11. 2014. 
  2. 2,0 2,1 "Metla" (srpskohrvatski). HJP Novi Liber. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=e1pkUBk%3D. Pristupljeno 18. 11. 2014. 
  3. 3,0 3,1 "Scópa" (talijanski). Treccani Enciclopedia Italiana. http://www.treccani.it/vocabolario/scopa/. Pristupljeno 18. 11. 2014. 

Vanjske vezeUredi