Metal-halogena sijalica

Metal-halogena sijalica je tip sijalica sa pražnjenjem u gasu koja koristi električni luk kroz mešavinu živinih i metal-halogenih (jedinjenja metala sa halogenim elementima bromom i jodom) para. Metal-halogene sijalice su razvijene tokom 1960ih. Po principu rada slične su živinim sijalicama, ali sadrže dodatna metal-halogena jedinjenja u gorioniku, koji poboljšavaju efikasnost i prikaz boja.

Metal-halogena sijalica

Sijalica se sastoji od gorionika napravljenog od kvarcnog stakla ili keramike u kojoj su zatvorene pare i električni luk, koji je obuhvaćen većim staklenim balonom koji je obložen slojem da filtrira ultraljubičastu svetlost koju proizvodi sijalica. Metal-halogene sijalice rade na pritisku od 4 do 20 atmosfera od živinih para uz dodatni mali pritisak pare od metal-halogena. Joni metala proizvode najveći udeo svetlosti sijalice. Ove sijalice zahtevaju period zagrevanja od nekoliko minuta da bi dostigle punu svetlost, kao i upaljače i električne balaste.

Metal-halogene sijalice imaju svetlosnu efikasnost od 75-100 lm/W, što je otprilike dva puta bolje od živinih sijalica i oko 3 do 5 puta bolje od običnih inkandescentnih sijalica. Radni vek sijalice je od 6.000 do 15.000 sati i one daju jaku belu svetlost. Meta-halogene sijalice se koriste za osvetljenje otvorenih trgovačkih, industrijskih i javnih površina, kao što su parkinzi, sportski tereni, fabrike i prodavnice.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi