Otvori glavni meni

Mesh-ki-ang-gasher

sumerski vladar i osnivač Prve dinastije Uruka te otac Enmerkarov, prema Sumerskom popisu kraljeva

Mesh-ki-ang-gasher (Mèš-ki-áĝ-ga-še-er, Meš-ki-aĝ-gašer; također transliteriran kao Mes-Kiag-Gasher, Mesh-Ki-Ang-Gasher, Meskiagkasher, Meckiagkacer i sl.) bio je sumerski vladar i osnivač Prve dinastije Uruka te otac Enmerkarov, prema Sumerskom popisu kraljeva. Ukoliko je riječ o historijskoj ličnosti, živio je oko 28. vijeka pne. (Rano brončano doba II).

"U E-ani, Meš-ki-aĝ-gašer, sin Utuov, postao je en i lugal; vladao je 324 [varijante: 325] godina. Meš-ki-aĝ-gašer je ušao u more i nestao. Enmerkar, sin Meš-ki-aĝ-gašer, kralj Unuga, koji je sagradio Unug [varijante: pod kojim je Unug sagrađen], postao je kralj; vladao je 420 godina. "[1]

E-ana ("kuća neba") bilo je ime za hram Innane u Uruku. Na osnovu zapisa se pretpostavlja kako je Mesh-ki-ang-gasher vladao tvrđavnom ili zamkom oko koga je njegov sin sagradio grad Uruk, te postao glavni grad boginje-zaštitnice.

Za razliku od svojih nasljednika Enmerkara, Lugalbande, Dumuzida Ribara i Gilgameša, Mesh-ki-ang-gasher se ne spominje u sumerskim mitovima i legendama, osim u Popisu kraljeva. Tvrdnja da je sin boga sunca, osnivač velike dinastije i misteriozni "nestanak" ga među historičarima smještaju u mitske ličnosti. Njegov sin Enmerkar se također naziva "sin Utuov" u sumerskim legendama, te mu se osim osnivanja Uruka pripisuje gradnja hrama u Eriduu i izum pisma.

U Rohlovom sistemu identifikacije historijskih ličnosti Brončanog doba s likovima u hebrejskoj Bibliji, Mesh-ki-ang-gasher je ekvivalent Kuša.[2]

Prethodi:
Prva dinastija Kiša
Sumerski vladar
cca. 28. vijek pne. ili legenda
Slijedi:
Enmerkar
Nepoznat/a Ensi od Uruka
cca. 28. vijek pne. ili legenda

IzvoriUredi

  1. Electronic Text Corpus of Sumerian Literature
  2. Legend: Genesis of Civilisation Arrow Books Ltd, London, 1999, pp. 451-452. See also Mizraim.

See alsoUredi