Merima Njegomir

Merima Njegomir (Zemun, 9. novembar 1953. — 20. novembar 2021) bila je srpska pevačica narodne muzike.

Merima Njegomir

Merima
Merima

Puno ime Merima Kurtiš
Datum rođenja 9. 11. 1953. (1953-11-09) (dob: 70)
Mesto rođenja Zemun, SR Srbija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ
Datum smrti 20. 11. 2021.
Mesto smrti Beograd, Srbija Srbija
Aktivni period 19752021
Instrument Vokal
Žanr Izvorna narodna

Biografija uredi

Merima je rođena s devojačkim prezimenom Kurtiš u naselju Kalvariji u Zemunu. Završila je Višu turističku školu i solo pevanje u klasi Milice Popović.

Posle mnogih angažmana po hotelima širom Jugoslavije, dobija i angažmane u Beogradu. Najpre hotel „Romeo i Julija“, pa hotel „Putnik“, restoran „Romanitar“, restoran u palati „Beograđanka“. Merimu dolazi da sluša beogradska elita i poznati umetnici. Pravi prve trajne snimke za Radio Beograd sa srpskom izvornom muzikom, i prvi put nastupa na televiziji. Te 1977. godine snima i prvu ploču.

Godine 1979. Merima se udaje i dobija prezime Njegomir. Iste godine dobija status slobodnog umetnika i postaje majka - rađa kćerku Ljubicu, a zatim još i Milicu i Jelenu, i sina Marka.

Merima je učestvovala na mnogim festivalima, komercijalnim i humanitarnim koncertima, snimala je nove ploče i pravila svoje solističke koncerte. Snimila je 24 albuma i preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd. Njene najpoznatije pesme su: Ivanova korita, Ruzmarin, Opilo nas vino, Zbog tebe, Da nije ljubavi tvoje, Bol bolujem, Magle,magle, A gde si ti, Pamitim još, itd. Poznate su njene interpretacije tradicionalnih pesama: Zajdi, zajdi, Marijo bela kumrijo, Sejdefu majka buđaše, Što si Leno na golemo, Svu noć mi bilbil prepeva, Jutros mi je ruža procvetala. Jedna je od retkih pevača narodne muzike koja je imala niz koncerata na beogradskom Kolarcu, a u svome repertoaru pevala je i na dvadeset stranih jezika (među kojima i na hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, a naročito je poznata kao interpretatorka ruskih narodnih pesama i romansi). Dobitnica je niza nagrada, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi. Kao urednica narodne redakcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Umrla je od raka pankreasa 20. novembra 2021. godine, te je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Merima Njegomir