Mentalna higijena

Mentalna higijena je peti studijski album pulskog rock sastava Atomsko sklonište.

Mentalna higijena
Atomsko sklonište
Žanr Hard Rock, Pop Rock
Izašlo 1982.
Razdoblje snimanja JAM studio, London
Izdavač RTV Ljubljana
Producent(i) John Etchells
Mjesto u diskografiji Extrauterina
(1980.)

Mentalna higijena
(1982.)
Space Generation
(1983.)

Album je snimljen u samo dva dana u vrhunskoj produkciji Johna Etchellsa u londonskom JAM studiju. Tekstove i glazbu u cjelosti je napisao Bruno Langer pa time u potpunosti preuzima sve ključne funkcije. Ta će ploča postati njihov najprodavaniji i najpopularniji album te će njome osvojiti sam vrh jugoslavenske rock scene: osvojit će naslov najbolje grupe godine. Mentalna higijena je istovremeno i komercijalna i kvalitetna. Izdala ju je diskografska kuća RTV Ljubljana. Vrhunska glazba i novi, svježi i primjetno drugačiji tekstovi doveli su grupu na vrhunac popularnosti.

Na Mentalnoj higijeni nalazi se najveći hit, a to je Treba imat dušu koja je tri mjeseca bila neosporivi br. 1 na jugoslavenskim top ljestvicama. Jedan dio tiraže ploče Mentalne higijene snimljen je s pogreškom, tako da Treba imat dušu preskače na samom početku. Pored nje, tu su još i: Na palubi jada, Jonhy, Žuti kišobran, Kraljica Cigana...

Najbrža pjesma je Pun mjesec. Album završava pjesmom Mutna Rijeka, čiji je tekst nastao po istinitom događaju. Poznati saksofonist i član grupe King Crimson, Mell Collins, odsvirao je solo dionicu u toj pjesmi, a pojavljuje se i u pjesmi Žuti kišobran. Ploča se, za manje od mjesec dana, prodala u preko 150.000 primjeraka i na kraju dostigla platinastu tiražu.

Članovi grupe uredi

Popis pjesama uredi

  1. Treba imat' dušu
  2. Na palubi jada
  3. Rahela
  4. Johny
  5. Žuti kišobran
  6. Kraljica Cigana
  7. Pun mjesec
  8. Iza zida
  9. Mutna rijeka