Memorias del subdesarrollo

Memorias del subdesarrollo (sh. Sjećanja na nerazvijenost) je kubanski crno-bijeli igrani film snimljen 1968. godine u režiji Tomása Gutiérreza Aleee, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja kubanske kinematografije.

Memorias del subdesarrollo
RežijaTomás Gutiérrez Alea
ScenarioTomás Gutiérrez Alea
PredložakMemorias del subdesarrollo; autor:
Edmundo Desnoes
UlogeSergio Corrieri
Daisy Granados
MuzikaLeo Brouwer
DistribucijaICAIC
Datum(i) premijere
17. 8. 1968 (1968-08-17)
Trajanje96 min.
Zemlja Kuba
Jezikšpanski

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Edmunda Desnoesa. Protagonist, koga tumači Sergio Corrieri, je intelektualac iz buržoaske porodice koji odlučuje ostati na Kubi nakon Revolucije iako su mu supruga i roditelji pobjegli u SAD. Radnja prikazuje kako svoj život nastoji ispuniti površnim ljubavnim vezama, osjećajući se sve više otuđen od nove post-revolucionarne stvarnosti, a kroz flashbackove se prikazuje i njegov život u pred-revolucionarno vrijeme.

Memorias se isticao za tadašnje standarde izuzetno modernim stilom, odajući uticaj Novog vala i pokreta cinema verite. Alea je velikim dijelom miješao igrane sa dokumentarnim snimkama, pri čemu protagonist kao narator stranoj i manje upućenoj publici svojim komentarima objašnjava najvažnije događaje iz prošlosti Kube. Film je izazvao veliku pažnju ne samo zbog stila, nego što je i revolucionarna zbivanja i njegove posljedice prikazivao iz neuobičajene perspektive otuđenog autsajdera, a isto tako je svjetskoj publici prvi put pružio priliku dramatične događaje vezane uz kubansku raketnu krizu prikazati iz kubanske perspektive, i to u scenama kojima neuobičajeno naprasno završava film. Alea je u filmu također koristio relativnu kreativnu slobodu da u filmu prikazuje "paprene" sadržaje erotskog karaktera, a pri čemu se posebno ističe korištenje scena iz poznatih stranih filmova koje je katoličanstvom vođena službena cenzura Batistinog predrevolucionarnog režima običavala rezati iz verzija za kubansku publiku. Memorias je prikazan na nizu stranih festivala i dobio je brojne pohvale. Također je predstavljao prvi film postrevolucioarne Kube prikazan u SAD, gdje je dobio nagradu Nacionalnog udruženja filmskih kritičara; Alea, međutim, nije mogao lično preuzeti nagradu jer mu američke federalne vlasti, temeljem tadašnjih zakona koji su priječili službene kontakte dviju zemalja, nisu dozvolile pristup.

Desnoes je, pak, nekoliko decenija kasnije napisao svojevrsni nastavak pod naslovom Memorias del desarrollo, od koga je 2010. napravljen film u režiji Miguela Coyule.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi