Melodični death metal

Melodični death metal (engleski: Melodic death metal, poznat i kao Gothenburg metal, melodeath, i post-death) je podžanr death metala. Na početku je žanr kombinirao heavy metal s jakim zvukom death metala i thrash metala. Kanije se žanr razvio kroz mnogo raznih utjecaja, velika promjena je bila uvođenje klavijatura.

Pozadina uredi

Melodic death metal sadrži više melodičnih riffova, solaža, i akustičnih gitara od death metala. Isto tako sadrži razumljivije zajedno s tradicionalnim death growl vokalima. Strukture pjesama su progresivnije, s različitim motivima. Pioniri melodic death metala su Carcass, Dark Tranquillity, At the Gates i In Flames. Sentenced je također smatran pionirom melodic death metala zbog svog albuma North from Here. Neki smatraju da su zapravo In Flames popularizirali žanr.

Neki melodic death metal sastavi s Skandinavskog područja kombiniraju žanr s ostalim metal žanrovima, kao viking metalom (npr. Amon Amarth), folk metal, ili symphonic metal.

Evolucija melodic death metala uredi

U kasnim 90-ima, mnogi melodic death metal sastavi su promijenili svoj stil dodavajući još melodičnih elemenata; groovy riffovi i refreni , više čistih vokala, i veća uporaba klavijatura. Uz tradicionalne melodic death metal riffove pojavile su se i alternativne metal melodije i pjevanje u većoj produkcijskoj kvaliteti.

Göteburški metal uredi

Značajni doprinos melodic death metalu je göteburški stil, nazvan po gradu u kojem je nastao. Ne zna se koji je sastav točno započeo ovaj stil. Ipak, široko je prihvaćena činjenica da su In Flames, At the Gates, i Dark Tranquillity začetnici stila.[nedostaje referenca] Postoje također i poznati "mladi" sastavi göteburškog stila kao Arch Enemy i The Haunted.