Meletije Antiohijski

(Preusmjereno sa stranice Meletije od Antiohije)

Sveti Meletije Antiohijski (Μελέτιος, ? - 381) bio je kršćanski episkop i patrijarh Antiohije, poznat po svojoj žestokoj borbi protiv arijanstva, kao i po tome što je nedugo prije smrti predsjedao Prvim carigradskim saborom.

Meletije je bio rodom iz porodice bogatih plemića u gradu Melitena u Maloj Armeniji. U historijskim zapisima se prvi put javlja 357. kao pristaša Akacija koji je pokušao pronaći kompromis između arijanstva i nikejskog vjerovanja. Na tom mjestu je naslijedio Eustatija kao episkop Sebaste. Akacijeve stavove je nastavio podržavati i na sinodu u Seleukiji 359.

Godine 360. je postao episkop Antiohije, ali je sljedeće godine prognan zato što se pred carem Konstancijem II tokom propovijedi izjasnio kao pristaša nikejskog vjerovanja. Na mjestu episkopa ga je naslijedio arijanski episkop Euzoej, ali dio vjernika to nije htio prihvatiti te i dalje prihvaćao samo Meletija kao svog episkopa. Protiv Euzoeja se, međutim, okrenuo i dio trinitarijanskih vjernika na čelu sa prezbiterom Paulinom. Šizma među vjernicima je potrajala sve do smrti arijanskog cara Valensa koja je omogućila da se Meletije trijumfalno vrati u Antiohiju 379.

Izvori uredi

Prethodi:
Eustatije
Patrijarh Antiohije
361–381
Paulin (362–381)
Slijedi:
Flavijan I